Iohannis, război total cu pensiile speciale. Pe cine a mai atacat de această dată
- Căt ălina Iordache
- 12 noiembrie 2018, 13:54
Proiectul de lege care îi permite Avocatului Poporului să-şi cumuleze atât indemnizaţia, cât şi pensia specială, atât timp cât este în timpul mandatului a fost aprobat, luna trecută, de Senat, cameră decizională.
Președintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra legii care asimilează funcţia de Avocat al Poporului ca rang cu funcţia de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia.
„Apreciem că această lege a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor constituţionale ale art. 75 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 61 alin. (2), precum şi cu cele ale art. 147 alin. (4), iar prin conţinutul său actul normativ are prevederi care sunt contrare dispoziţiilor constituţionale consacrate prin art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1), precum şi prin art. 138 alin. (5) coroborat cu art. 111 alin. (1)”, se arată în sesizarea președintelui.
Şeful statului susține că, pe lângă faptul că legea acordă anumite beneficii, este și ambiguă. „Spre deosebire de pensia stabilită pentru judecătorii Curții Constituționale, legea criticată acordă pensie specială atât pentru Avocatul Poporului în funcție, cât și pentru persoanele care au exercitat în trecut această funcție, fiind neclar dacă acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au deținut funcția de Avocat al Poporului și au pierdut această calitate datorită revocării lor din funcție de către Parlament ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, în condițiile stabilite de lege”, potrivit solicitării lui Iohannis.
„Vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului este neconstituțională” conchide președintele.
Măsura este inclusă în proiectul Legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului. Aceasta a fost adoptată de Parlament anul trecut, dar președintele Klaus Iohannis a trimis-o înapoi pentru reexaminare. Potrivit legii, Victor Ciorbea ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună.