Experimentul lui Macron: Adolescenţii francezi vor fi OBLIGAŢI să trăiască ÎMPREUNĂ timp de 15 zile pentru a promova „mixul social”

Experimentul lui Macron: Adolescenţii francezi vor fi OBLIGAŢI să trăiască ÎMPREUNĂ timp de 15 zile pentru a promova „mixul social”

Experimentul lui Macron va intra în pâine din toamna anului 2019 unde va fi introdusă o noua măsură guvernamentală denumita „Serviciul Naţional Universal”. UNS va obliga toţi adolescenţii francezi de 16 ani să trăiască împreună o lună, iar o perioadă de 15 zile vor fi obligaţi să stea într-o „locuință colectivă ”, notează Le Telegramme.

"Este o reformă structurală fundamentală pentru societate", a declarat Gabriel Attal, secretar de stat pe lângă ministrul Educaţiei Naţionale. Scopul principal al UNS este "să promoveze amestecul social și teritorial" și "dezvoltarea coeziunii sociale și naționale", potrivit site-ului guvernului.

UNS va comporta două etape, unul obligatoriu, celălalt opțional:

Prima dintre ele va consta într-o lună pentru toți cei în vârstă de 16 ani unde  adolescenții vor fi forțați să stea într-o "locuință colectivă" timp de 15 zile, ceea ce înseamnă că vor fi obligați să trăiască împreună. A doua fază, contrar celei precedente, este doar opțională și poate dura până la 12 luni.  În mod concret, va însemna că adolescenții de 16 ani din Seine-Saint-Denis (unde cel mai dat nume de la naștere a fost Mohammed în 2018), vor trăi cu adolescenți francezi nativi, în aceeași casă, timp de 15 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experimentul va începe  în toamna anului 2019

Serviciul Național Universal este o măsură-pilot a campaniei lui Emmanuel Macron. "Aceasta este o reformă structurală fundamentală pentru societate. Când vorbim astăzi cu mulți tineri, toți vă spun că trebuie să se implice, dar mulți nu știu cum să o facă. Pentru mine Serviciul Național va da un gust Universal", a declarat ministrul Educaţiei

La nivel politic, caracterul obligatoriu al SNU presupune o modificare a Constituției. Iar o altă necunoscută ar fi despre costul proiectului unde guvernul refuză să explice. Grupul de lucru a estimat costul anual al unei faze obligatorii de o lună 1,6 miliarde de euro, în afara investițiilor în infrastructură  care ar duce la 1,7 miliardeîn șapte ani. Ministrul Educației a declarat că: „Există un angajament prezidențial clar în acest domeniu, astfel încât administrarea şi fondurile vor exista.“

În primăvară, mai multe organizații de tineret și-au exprimat ostilitatea față de proiect, notează letelegramme.