Tudorel Toader, primul mesaj clar după publicarea OUG: „Este o lege civilă, nu poate retroactiva”
- Ionu ţMure şan
- 22 octombrie 2018, 00:59
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat, ieri, că OUG pentru modificarea Legilor justiţiei este o lege civilă - nu penală - şi că „nu poate retroactiva”.
„OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitatea dobândită în condiţiile legii! Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ (n.r. - Parchetul General) este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ”, a scris pe Facebook Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei a transmis astfel un mesaj în care arată cu subiect şi predicat că este pe aceeaşi „pagină” pe tema OUG cu Secţia pentru procurori a CSM.
Săptămâna trecută, Secţia pentru procurori a CSM a decis în unanimitate că aplicarea ordonanţei de urgenţă pe legile Justiţiei în legătură cu exercitarea funcţiilor de către procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT se aplică pe viitor şi nu are caracter retroactiv. Secţia pentru procurori a CSM urmează să îşi motiveze decizia.
Codruţ Olaru: „Nu pleacă nimeni”
„Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv”, a explicat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.
După şedinţa CSM din data de 17 octombrie, într-un moment în care nu se cunoştea decizia Secţiei pentru procurori, Tudorel Toader a declarat: „Legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. Ştiţi deosebirile dintre o lege civilă şi o lege penală. (...) Am încredere că Secţia de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu este de încredere şi stabilitate”, a afirmat Toader.
Potrivit art VII din OUG 92/2018, procurorii de la DNA, DIICOT sau PG rămân în funcţie numai dacă au vechimea specifică necesară acestor structuri, adică minim 8 ani.