Când va fi reluată DEZBATEREA în PARLAMENT pe Legea GAZELOR. Cum vrea un politician să facă ÎMPĂRȚIREA câștigurilor cu INVESTITORII
- Cora Muntean
- 6 octombrie 2018, 19:41
După ce deputații ALDE și UDMR au cerut în plenul Camerei Deputaților retrimiterea la comisiile reunite a Legii gazelor, Călin Popescu Tăriceanu a făcut, sâmbătă, câteva precizări legate de acest act normativ care stârnește atât de multe controverse. Președintele Senatului și lider al ALDE, Tăriceanu a apreciat că legea va fi repusă în discuție în următoarele două săptămâni.
„Este timp să găsim cele mai bune soluţii şi să acţionăm conform unui principiu sănătos: măsoară de două ori şi taie o dată. Deci, să nu ne grăbim, ci să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii. Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune", a scris Tăriceanu pe Facebook.
Legea a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare în Parlament, după ce, în vară, s-a dat votul final pe o formulă care i-a nemulțumit pe concesionarii de platforme maritime. Și în cadrul Coaliției aflate la guvernare, PSD-ALDE, au fost multe disensiuni legate de câștigurile pe care ar urma să le obțină investitorii și partea română. Politicienii ALDE au contestat vehement propunerea făcută de social-democrați și au agreat formula impozitării decisă de Senat: impozit pe profit doar după amortizarea investițiilor. Liderul ALDE vine acum cu o altă propunere. „Cred că în privinţa nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte ţări europene, precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia şi să avem ca obiectiv o împărţire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă, care are în vedere susţinerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi ulterior, de exploatare", a mai scris Tăriceanu
El a explicat că în Parlament a avut loc o „dezbatere consistentă şi utilă, chiar dacă pe alocuri tensionată" pe tema legii offshore şi a subliniat principiile ALDE referitoare la acest proiect.
Călin Popescu Tăriceanu mai spune că primul principiu este ca legea offshore să maximizeze veniturile bugetului României pentru viitorul apropiat, dar şi pe termen lung. De asemenea, el crede că România, prin resursele din Marea Neagră, poate să îşi asigure securitatea energetică şi să reducă complet dependenţa de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambiţios, acela de a deveni un jucător important pe piaţa energetică regională şi chiar europeană.