Iohannis, obligat să promulge Legea privind statutul magistraților
- Maria Stan
- 26 septembrie 2018, 00:00
Sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost respinsă, ieri, de CCR. Șeful statului are la dispoziție 10 zile să promulge legea din moment ce ajunge la Administrația Prezidențială.
Nemulțumirea lui Klaus Iohannis a fost declanșată de o modificare, făcută la sfârșitul anul trecut, în Comisia Iordache, care îi permite președintelui României să poată refuza o singură dată numira procurorilor de rang înalt. În legea încă în vigoare, nu este limitat numărul de refuzuri pe care preşedintele le poate face în numirea acestora.
Încălcarea principiilor constituționale
În urmă cu două luni, șeful statului a atacat legea la CRR prin prisma faptului că încalcă principiile și normele constituționale atât prin modul în care a fost dezbătută și aprobată, cât și prin conținutul actului normativ. În sesizarea lui Iohannis la Curte se arată că legea a fost aprobată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților neconstituțional reunită, iar, la momentul convocării forului legislativ, proiectul de lege nu putea fi înscris pe ordinea de zi. Șeful statului a supus controlului de constituționalitate mai multe articole din legea privind statutul magistraților. Au fost criticate prevederile în legătură cu criteriile de repartizare a judecătorilor şi procurorilor stagiari după promovarea examenului de capacitate în circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor.
Preşedintele a contestat şi eliminarea concursului care prevedea proba scrisă pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Legea 303/2004 privind statutul magistraților face parte din pachetul celor trei legi ale Justiției, care au fost modificate în Parlament de PSD-ALDE-UDMR.