Descoperire URIAȘĂ făcută de oamenii de știință. O nouă funcție VITALĂ a CREIERULUI

Descoperire URIAȘĂ făcută de oamenii de știință. O nouă funcție VITALĂ a CREIERULUI

Oamenii de știință au descoperit o capacitate uriașă pe care creierul o are. Rezultatul a fost obținut în urma unor experimente dificile.

Pentru a se asigura că aude paşii de altfel silenţioşi ai unei pisici şi nu proprii paşi, şoarecele a dezvoltat o abilitate de a „închide” în creier zgomotul produs de propriul mers. Există o legătură directă între cortexul motor al creierului şi cortexul auditiv care spune „acum alergăm, nu acorda atenţie sunetului paşilor”, notează descopera.ro.

„Ce este special pentru acest proces de anulare este că sistemul nervos învaţă să oprească răspunsurile la sunete previzibile şi auto-generate. Aceste răspunsuri dispar ca o funcţie de timp şi experienţă”, a precizat Richard Mooney.

Descoperirile, care au apărut online pe 12 septembrie în Nature, au fost rezultatul nor experimente dificile, inclusiv un cadru de cercetare care a inclus şi realitate virtuală, scrie Medical Xpress.

Circuitele din creier funcţionează diferit faţă de căştile care împiedică zgomotul, dar rezultatele sunt similare. Căştile monitorizează zgomotul din jurul ascultătorului, iar apoi produc sunete care sunt „imagini” în oglindă a acelor unde acustice pentru a le anula. În mod similar, cortexul auditiv al creierului primeşte semnalul direct de la cortexul motor care spune neuronilor inhibitori să anuleze selectiv sunetele care provin de la o anumită mişcare.

 

 

Pentru ca sistemul să funcţioneze, nu poate depinde în întregime de informaţia primită prin urechi, pentru că atunci când semnalul auditiv de la urechi este procesat de creier, este deja prea târziu pentru a putea fi oprit. Astfel, cortexul motor trimite semnalul de anulare la cortexul auditiv în paralel cu comanda mişcării, fiind un proces atât de rapid încât anularea în cortexul auditiv este previzibilă.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News