„CHEMARE LA REZISTENȚĂ ISLAMICĂ ÎN ÎNTREAGA LUME”. Al-Suri: „Înființarea unui stat este obiectivul strategic al tuturor jihadiștilor” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

„CHEMARE LA REZISTENȚĂ ISLAMICĂ ÎN ÎNTREAGA LUME”. Al-Suri: „Înființarea unui stat este obiectivul strategic al tuturor
jihadiștilor” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

„Fără o confruntare deschisă pe câmpul de luptă și fără a controla teritoriul, nu putem spera să înființăm un stat, iar fondarea unui astfel de stat este obiectivul strategic al rezistenței (islamice n.r.)”.

Acestea sunt cuvintele lui Abu Moussab-Al-Suri, unul dintre cei mai influenți ideologi ai jihadismului contemporan.

Acest inginer sirian, fost colaborator apropiat al lui Osama bin Laden, a publicat în 2004 pe internet cartea care a stat practic la baza înființării Statului Islamic - „Chemare la rezistență musulmană în întreaga lume”.

Documentul, care conține 1600 de pagini, îi cheamă pe jihadiștii din întreaga lume să provoace „un număr cât mai mare de victime și pagube materiale cât mai importante Americii și aliaților săi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre țintele jihadiștilor, Al-Suri îi enumeră pe evrei, pe occidentali, Rusia sau China, dar și orice inamic extern al lumii musulmane- atei, păgâni sau creștini. Potrivit jihadistului sirian, în această etapă a războiului sfânt musulman, acțiunile trebuie purtate de „rezistența islamică fără lideri”, adică de lupi singuratici sau de mici grupuri autonome.

Scopul acestor atacuri este de a slăbi adversarul și de a pregăti terenul pentru un obiectiv mult mai ambițios, acela de a deschide un front deschis- o luptă directă pentru teritoriul pe care să se construiască Statul Islamic. Desigur, din 2002, de când Al-Suri și-a scris lucrarea, multe s-au schimbat. ISIS a eșuat în încercarea de a înființa un astfel de stat în teritoriile ocupate din Siria și Irak.

Cu toate acestea, multe dintre ideile lui stau încă la baza încercărilor jihadiștilor de a-și reconstrui mișcarea în Europa. Profesorul Gilles Keppel de la Institutul Sciences Po crede că multiplicarea atentatelor sângeroase are și un alt scop, acela de a provoca o fractură între popoarele europene și comunitățile musulmane de pe bătrânul continent, cu scopul de a transforma aceste comunități într-un rezervor uriaș de jihadiști.

Conform lui Kepel, unul dintre cei mai cunoscuți experți occidentali în ceea ce privește islamul, se încearcă distrugerea oricărei forme de coexistență pașnică între musulmani și europeni pentru a declanșa un război civil.

Kepel susține că există un pericol real de a vedea „balcanizarea Europei de-a lungul unor fracturi etnice și religioase” și că musulmanii ar putea crea în Europa comunități quasi-separate, cu școli proprii, partide islamice și un mod de viață diferit.

Din câte se pare, teoriile lui Kepel au un sâmbure de adevăr. Confirmarea vine chiar de la jihadiști. În iulie 2006, un islamist născut în Franța, Lattossi Abballa, a intrat în live pe Facebook și a lansat un apel public pentru uciderea a șapte personalități ale vieții publice franceze, printre acestea figurând și Gilles Kepel.

De atunci, profesorul Kepel este păzit 24 de ore din 24 de agenți de securitate, mai ales că, după numai câteva luni, a mai apărut un apel public la uciderea sa.