Firea nu crede că Dragnea vrea pace, ci caută un pluton de execuție

Firea nu crede că Dragnea vrea pace, ci caută un pluton de execuție

Timp de o săptămână, Liviu Dragnea a suportat cu stoicism, zi de zi, atacurile Gabrielei Firea, îndreptate direct spre el și indirect prin acuzațiile aduse ministrului de Interne Carmen Dan. Ofensiva Primarului General al Capitalei a început la Comitetul Executiv de la Neptun, la 1 septembrie, când Firea a făcut primele declarații incendiare despre șeful ei de partid. Atunci, Liviu Dragnea a avut o abordare teatral paternă și a vorbit cu duioșie și fără supărare afi șată despre Gabriela Firea. Duminică seara, liderul PSD a avut prima reacție după ce a fost tocat mărunt o săptămână. Aceeași abordare verbală, același zâmbet condescendent, același limbaj al trupului. Doar că, Gabriela Firea, care îl cunoaște foarte bine, a înțeles mesajul. „Dragnea vrea să mă mazilească, dar o va face cu mâna altora”, a declarat imediat Gabriela Firea

Războiul de uzură început de Gabriela Firea, posibil ca răspuns al unui război de uzură purtat de multă vreme de Liviu Dragnea, l-a scos pe liderul PSD din zona de confort.

„Când eu mă băteam cu fostul președinte Traian Băsescu, care avea totul în mână – avea servicii, avea parchete, avea instituții, tot, tot – domnul Dragnea negocia și tăia porci cu statul paralel. Eu cred că un pas lateral ar fi benefic țării, Guvernului și formațiunii noastre politice”, declara în septembrie Gabriela Firea.

Este capabil să se autodistrugă doar să se răzbune

Liviu Dragnea este Scorpion. Astrologii spun că este figura reprezentativă a laturilor întunecate ale Scorpionului. „Ca și corespondentul său din lumea animalelor, versiunea umană o să se autodistrugă ca să își ducă la capăt răzbunarea. Scorpionii nu iartă, nu uită și nu dau drumul. Sunt fixați pe secrete. Ceea ce vezi e rareori adevarul. Este un obsesiv-compulsiv care te înșală tot timpul cu privire la orice”, cam acesta ar fi portretul astrologic al liderului PSD.

Duminică seara, la Antena3, a abordat aceeași atitudine conciliantă, însă, dincolo de cuvinte, erau mesaje subliminale. Mesaje pe care Firea le-a ghicit imediat și nu a așteptat să treacă o zi pentru a da replica. A cerut să intre prin telefon și, la fel de, aparent, prietenoasă a demontat afirmațiile lui Dragnea.

Răspunsurile lui Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a aflat de la televizor că există o situație tensionată între el și Gabriela Firea

- Nu o poate spiona pe Firea, așa cum a afirmat ea. „Nu am serviciu propriu de spionaj, nu am serviciu de informații, nici eu, nici partidul, nici altcineva”. Neagă că în acțiunea de spionaj ar fi implicat Ministerul de Interne. „Astea-s prostii. Credeți că Ministerul de Interne sau structurile Ministerului de Interne, unde lucrează oameni serioși, oameni care știu ce înseamnă legea; cum să spioneze pentru cineva, pentru o persoană publică, să se pună în slujba cuiva? Adică să iasă din lege?”

- Le-a luat apărarea colegilor de partid, a miniștrilor și a Guvernului, celor pe care primarul general i-a acuzat că au blocat proiectele Capitalei. „Nu pot să fiu de acord cu acuzații la adresa Guvernului, Guvernului nostru, care, slavă Domnului... Domn’e vorbeam despre acuzațiile la adresa Guvernului, că Guvernul a blocat proiectele Primăriei Capitalei. De-a lungul lunilor au fost discuții cu membrii Cabinetului.

- Liviu Dragnea se declară dispus să ia asupra lui toată povara. „Dacă toate nerealizările de la Primăria Capitalei sunt din cauza mea, dacă cel puțin așa a identificat doamna Firea, e în regulă. O duc și pe asta. Dar nu sunt de acord și nu e permis ca, indiferent ce funcție are un membru în administrație sau în partid, să se așeze la coada celor care atacă Guvernul. Lucrurile astea s-au discutat în partid, se puteau discuta în partid, se pot discuta în partid. Deci se pot discuta în continuare”.

- Liderul PSD neagă că ar avea apucătări dictatoriale și crede că Gabriela Firea a fost determinată de altcineva să o atace pe Carmen Dan. „Nici măcar nu cred, sunt absolut convins că doamnei Firea i s-a inoculat ideea că cineva vrea, a vrut sau vrea să arunce vina, o vină ipotetică pentru 10 august pe umerii doamnei prefect sau...”

Tentativă de lovitură de stat

Președintele PSD a mai declarat, în legătură cu evenimentele din 10 august și escaladarea violențelor că există toate elementele pentru a fi considerată o tentativă de lovitură de stat.

„Eu sunt absolut convins că în 10 august instituțiile statului nu au greșit cu nimic. Nu au acționat ilegal. Jandarmii și-au făcut datoria. Jandarmii nu au reacționat absolut deloc înainte să înceapă violențele. Toate reacțiile și toate acțiunile pe care le-au făcut, le-au făcut, sunt convins, respectând legislația și respectând regulamentele și cu avertizări suficiente. Noi pe 10 august am avut suficiente elemente, sau mă rog, sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanțate, se pare că și din extern”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că are dovezi care-i susțin afirmațiile și că în această săptămână ele vor fi cunoscute.

I-a fost obedientă și acum se simte amenințată

Gabriela Firea a mai spus, în legătură cu posibila ei excludere din partid, că simte o amenințare. „Am simţit o ameninţare din partea domnului Dragnea. Sunt un om loial de partid, dar sunt mai devotată românilor. Faptul că nu mai sunt acum obedientă faţă de domnul Dragnea nu înseamnă că nu sunt ataşată faţă de PSD. El vrea să mă mazilească, dar cu mâna altora. Am încredere că toți colegii mei care știu nu vor fi de acord cu posibile jocuri de culise puse la cale de domnul Dragnea”, a afirmat Firea. În legătură cu motivul care a generat tot acest conflict, intervenția jandarmilor la protestul din 10 august din Piața Victoriei, Gabriela Firea rămâne la convingerea că dacă totul ar fi fost în regulă, așa cum spune Liviu Dragnea, nu ar exista o anchetă a Parchetului Militar. „Ceea ce face Dragnea acum e doar să o apere pe doamna Carmen Dan. Ce s-a întâmplat pe 10 august nu a fost în conformitate cu standardele, iar dacă ar recunoaște aceste lucruri, Carmen Dan ar trebui să plece de la minister”, a conchis Gabriela Firea. Și a promis noi dezvăluiri în această săptămână.

„Am câștigat împreună alegerile”

Primarul General al Capitalei a intervenit imediat la Antena 3 și a întors toate vorbele lui Liviu Dragnea în favoarea ei. Firea a spus că doar punctează câteva chestiuni urmând ca în zilele viitoare să dea detalii. „L-am ascultat pe Liviu Dragnea și pot să spun că mi-a dat dreptate în totalitate în această seară. E un lucru bun. Și direct și implicit prin toate afirmațiile făcute, mi-a dat dreptate. Sunt un om de echipă, sunt loială partidului, trebuie să respectăm programul de guvernare, dar sunt probleme. Dragnea nu e apărătorul Guvernului și al miniștrilor ca și cum aceștia ar lucra pentru el. Și Guvernul și miniștrii lucrează pentru România. Faptul că Dragnea pune acum discuțiile în cheia - dacă nu mai sunt eu la conducerea PSD înseamnă că se duce de râpă țara - nu cred că este o modalitate democratică, transparentă și onestă de a conduce o formațiune politică. Am câștigat împreună alegerile. Avem și răspunderi împreună și vom deconta tot împreună. Nu doar un om trebuie să aibă răspundere”, a afirmat Firea.

Repetabila povară

Liviu Dragnea nu a pierdut ocazia să-i amintească Gabrielei Firea că a fost printre puținii din PSD care au susținut-o să candideze la Primăria Capitalei. „Nu regret absolut deloc. Dacă s-ar întoarce timpul înapoi aș face la fel”, a afirmat el. A oftat și a adăugat, din nou, că este dispus să le ducă pe toate.