O alee antică a fost scoasă la luminiă de arheologii care au lucrat vara aceasta la Sarmizegetusa Regia. Aleea datează de pe timpul dacilor și era placată cu blocuri de andezit aduse de la peste 50 de kilometri şi blocuri de calcar.
Aleea dacilor este bine conservată, pe alocuri fiind ascunsă la trei metri sub pământ, susţin specialiştii de la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj Napoca, care au efectuat săpăturile, conform zdh.ro. „În acest an am continuat săpăturile începute anul trecut pe terasa a IX-a din zona sacră a Sarmizegetusei Regia.Am cercetat un nou segment din aleea pavată, care ne-a şi produs o serie de surprize, în sensul că arată altfel, sunt folosite materiale extrem de interesante, tehnica de construcţie este extrem de interesantă. Încă de anul trecut ştiam că aleea pavată foloseşte şi dale de gresie, a existat şi o mică dală de andezit. Anul acesta proporţia s-a inversat, în sensul că avem mai multe dale de andezit şi mai puţine de gresie în tronsonul pe care l-am găsit, formând un fel de mozaic, cu valenţe decorative”, a declarat dr. Gelu Florea, coordonatorul lucrărilor, pentru sursa citată. Drumul antic pavat probează bogăţia locuitorilor Sarmizegetusei Regia.
În urma săpăturilor din această vară, finanţate cu 85.000 de lei de Consiliul Judeţean Hunedoara, au fost descoperite mai multe obiecte arheologice: ceramică, cereale carbonizate, piese de fier, unelte agricole şi diverse alte artefacte. Campania va mai dura o săptămână, apoi situl va fi conservat până la anul. (Sursa foto: zdh.ro)