Palatul Episcopiei Greco–Catolice din Oradea, mistuit de flăcări. Clădirea nu era asigurată

Palatul Episcopiei Greco–Catolice din Oradea, mistuit de flăcări. Clădirea nu era asigurată

Palatul Episcopiei Greco – Catolice din Oradea a luat foc în noaptea de sâmbătă spre duminică, posibil din cauza unui scurtcircuit electric, după ce în zonă au fost semnalate probleme la un stâlp.

A ars în întregime acoperișul palatului, fiind distruse și aproape toate spațiile de la ultimul etaj. Tavanul s-a prăbuşit. În total peste 1.300 mp au fost afectați, arată reprezentanții Episcopiei. 100 de pompieri au reușit în mai puțin de 3 ore să stingă focul.

Duminică dimineața, criminaliști din cadrul IPJ Bihor au descins la palat pentru investigații, ancheta lor urmând să confrunte concluziile pompierilor și să stabiliească dacă nu cumva a fost vorba de o mână criminală. În momentul izbucnirii incendiului, în clădire nu se afla nimeni, nici măcar paznicul, imobilul fiind în conservare, după ce, în urmă cu câțiva ani, a fost reabilitată fațada și urmau să fie primite fonduri pentru refacerea interiorului, lucru care nu s-a mai făcut de peste 100 de ani.

Dacă palatul ar fi fost funcțional, incendiul ar fi generat o tragedie: exact la etajul care a ars, se găseau saloanele episcopale, așa cum a fost conceput edificiul, biblioteca și spațiile administrative fiind dispuse la parter. „Clădirea era închisă. Noi excludem o mână criminală, cel puțin până la proba contrarie. Pe de altă parte, în pod nu sunt circuite electrice. De când am dobândit clădirea de la Biblioteca Județeană, ea nu a fost funcțională, de aceea nu avea nici asigurare de incendiu. Se aștepta inițierea unui proces de restaurare. Singura legătură cu exteriorul o avea curtea clădirii, unde locuia un preot cu familia sa. Dar acesta doar folosea intrarea pentru a ajunge în curte, nu avea acces la clădire”, a declarat, pentru EVZ, preotul Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco Catolic de la Oradea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Considerat un simbol pentru ardeleni, Palatul Episcopiei Greco – Catolice din Oradea este un monument de arhitectură în stil eclectic, ridicat între anii 1903-1905, după proiectul lui Kálmán Rimanóczy.

Primarul Ilie Bolojan a transmis că municipalitatea orădeană și Episcopia GrecoCatolică vor deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui simbol al orașului. „Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, a mai transmis edilul.