Un prichindel a scos toate animalele din cuști, la ZOO Băneasa! Aventuri în mica junglă urbană
- Sandra Săl ăgean
- 16 august 2018, 00:00
„Șhhh! Doarme leul! Sigur doarme!”, a spus micuțul Luca, în vârstă de patru ani în timp ce pășea cu emoție pe aleea Grădinei Zoologice din București. E emoționat de fi ecare dată când intră în „acest loc magic”, deși o vizitează aproape lunar. Ieri, în mare zi de sărbătoare, s-a petrecut un fapt rarisim: toate animalele au ieșit din cuști. Nici leul, nici tigrul sau maimuțele Cappucin nu au stat ascunse în culcușuri.
Ce imagini! Parcă au simțit că e o zi sfântă și animalele au ieșit să se bucure de soare, să se alinte ca-n jungla lor naturală și să se joace cu apa răcoritoare. Ca-ntr-o poveste a fost, ieri, Grădina Zoologică din Capitală. Mulți s-au bucurat de prezența animalelor care, ca niciodată!, s-au apropiat de garduri și au defilat prietenos prin fața spectatorilor.
Micuțul Luca ne-a povestit, așa cum vede un copilaș de doar patru ani, cum s-a petrecut „cea mai tare chestie din lume”: „L-am stigat pe Sherkan (n.r. tigrul, personaj din Cartea Junglei) și a venit! Am crezut că tati m-a păcălit când mi-a spus că e aici”. Micuțul, deși a fost de denumărate ori la Zoo, nu a reușit până acum să-l vadă la gard, cu atât mai mult cu cât acesta a venit chiar atunci când l-a strigat. Un adevărat spectacol pentru micuți au făcut și ursul care a plonjat jucăuș în piscină, leul care răgea ca un adevărat rege al junglei, lemuirii, reprezentanți ai personajului „King Julian”, care se agățau de grilaje chiar sub nasul copiilor... Și câte și mai câte!
După mai bine de un deceniu, Zoo Băneasa a fost renovată
Nu toată lumea are amintiri atât de plăcute de la Grădina Zoologică din București, precum adulții și copiii care o văd pentru prima oară acum. Consiliul General al Primăriei București a investit, în sfârșit, într-una dintre cele mai populare atracții turistice și rezultatele se văd: animalele nu mai sunt ținute la grămadă, având un spațiu cel puțin apropiat de standardele impuse de normele europene, amenajat și adaptat nevoilor, cuștile sunt curate și exponatele nu par a fi bolnave. În plus, se regăsesc mai multe specii decât în anii anteriori.
O altă surpriză plăcută au fost spațiile de joacă introduse anul acesta, cât și zonele de lectură, cu mici biblioteci în aer liber, în care copiii pot găsi cărți de citit sau de colorat. De asemenea, administrația a oferit acces elevilor de la școlile bucureștene de a planta flori în spațiile verzi.
În urmă cu patru ani promiteau că se transformă în rezervație
Primăria Capitalei anunța în martie 2014 că urmăreşte alinierea Grădinii Zoologice la standardele europene şi mărirea suprafeţei actuale de 10 ori. În momentul de faţă, Zoo București ocupă un spaţiu de 5,8 hectare. Tot atunci, oficialii anunțau că se va face o licitație pentru începerea proiectului tehnic, pe care studiul de fezabilitate îl estima la 4 milioane de euro. „Suntem aprobaţi pe hârtie“, spunea directorul Grădinii Zoologice, Anca Oprea.
„Bio Parc Zoo”, cum ar fi urmat să se intituleze, era proiectat pe o suprafaţă de 63 de hectare, iar numărul de animale urma să crească la 7.000 de exemplare, triplu faţă de cât are grădina în prezent. Din păcate, fără explicații, proiectul a fost dizolvat.
Grădina Zoologică București a luat ființă în anul 1955 sub forma unui serviciu al Secțunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei. Între anii 1955-1959 are loc o concentrare progresivă a animalelor, unde la 1 Mai 1959 s-a deschis primul sezon de vizitare
Program de vizitare pe perioada verii
Zilnic: 9.00 – 19.00
Sâmbătă, Duminică: 8.00 – 18.00
Preț bilete Copii, studenți, pensionari - 6,50 lei Adulți - 13 lei
Adresă: Aleea Vadul Moldovei, nr. 4, sector 1, București