CCR, decizie de ULTIMĂ ORĂ în conflictul dintre Iohannis și Dăncilă

CCR, decizie de ULTIMĂ ORĂ în conflictul dintre Iohannis și Dăncilă

Sesizarea făcută de Klaus Iohannis pe tema unul conflict juridic de natură constituțională cu guvernul condus de Viorica Dăncilă a primit termen pe 12 septembrie, susțin surse din CCR.

Pe 3 august, președintele a reclamat faptul că prim-ministrul Dăncilă a încălcat Constituția când l-a nominalizat pe vicepremierul Paul Stănescu interimar în locul său, pe perioada concediului, fără a aduce la cunoștința președintelui ”imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”. Președintele invocă articolul 107 din Constituția României, notează G4media.ro

”Prin emiterea Deciziei Prim-ministrului nr. 247/31.07.2018 funcționarea Guvernului României este plasată în afara cadrului constituțional, cu consecințe multiple ce vizează, imposibilitatea Președintelui României de a-și îndeplini competența constituțională de a desemna un prim-ministru interimar. Pe de altă parte, consecințele acestei conduite – respectiv omisiunea prim-ministrului de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile – afectează rolul constituțional al Guvernului, structura acestuia, desfășurarea activității Guvernului ca organ colegial, întrunit în ședințe legal constituite și conduce la fragmentarea arbitrară a atribuțiilor acestei autorități constituționale în atribuții operative și atribuții neoperative”, a arătat Klaus Iohannis.

”În conformitate cu dispozițiile constituționale menționate, imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către Prim-ministru se aduce la cunoștința Președintelui României, care desemnează un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului. Prim-ministrul interimar va exercita toate atribuțiile prim-ministrului, Legea fundamentală neconținând vreo dispoziție din care să rezulte o limitare a exercitării acestora, o asemenea ipoteză fiind prevăzută numai în ceea ce privește atribuțiile Președintelui interimar al României (art. 98 alin. (2) din Constituție)”, a mai arătat șeful statului.

Klaus Iohannis a mai explicat, invocând jurisprudența CCR că ”în relația cu Prim-ministrul, Președintele României este singura autoritate competentă să constate imposibilitatea exercitării de către acesta a atribuțiilor, caz în care desemnează un prim-ministru interimar dintre ceilalți membri ai Guvernului. Prim-ministrul nu are un drept de a propune persoana ce va fi desemnată în calitate de interimar, Constituția recunoscând un drept exclusiv al Președintelui României de a alege dintre membrii Guvernului persoana ce va fi desemnată prim-ministru interimar. Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile”.