UN NOU PERICOL la granița României. Există O SINGURĂ SOLUȚIE. Se cer demisii la nivel înalt. News alert

UN NOU PERICOL la granița României. Există O SINGURĂ SOLUȚIE. Se cer demisii la nivel înalt. News alert

Pesta ovină, boala care a dus la uciderea a mii de animale și a atras atenția Comisei Europene, pune în gardă și crescătorii de ovine români. Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) i-a afectat pe vecinii noștri Bulgari, aceasta fiind prima epidemie din Uniunea Europeană.

Agrointel.ro a analizat care sunt riscurile ca pesta ovină să ajungă și în stânile românilor, ce măsuri trebuie luate sau dacă autoritățile au reacționat în vreun fel la pericolul din țara vecină.

Trebuie precizat că PRA nu are legătură cu Pesta Porcină Africană, bolala care face ravagii în exploatațiiile de proci din România. Bola nu prezintă aeclași pericol major și nici nu are o arie de transmitere atât de răspândită. Cu toate acestea, crescătorii de ovine își pot lua o serie de măsuri în privința exploatațiilor pe care le dețin.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Molodoovis Botoșani și secretarul general al Federației Romovis a prezentat o serie de păsuri preventive care trebuie luate de către crescătorii de ovine.

Având în vedere că acest tip de boală nu a mai fost întâlnit la specia ovină în România, cunștiințele fermierilor sunt minime. Potrivit acestuia, semnele bolii sunt febra, tulburări, anorexie sau apatie. Pesta oină nu se transmite la oameni. Conform lui Nechifor, în clipa de față, autoritățile nu au impus vreo măsură la trecerea în România privind această boală. Pentru sectorul ovin, pătrunderea în țară a acestei boli poate provoca un adevărat dezastru economic.

Fermierii din Bulgaria au protestat pe 17 iulie împotriva sacrificării în masă, la ordinul Guvernului, a oilor.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News