Procurorul șef adjunct al DNA, Marius Iacob, asigură interimatul la șefia DNA, până când procurorul general Augustin Lazăr va delega o persoană la conducerea DNA, potrivit procedurii.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. AGERPRES.
În aceste clipe, Laura Codruța Kovesi susține o declarație de presă referitoare la revocarea ei din funcție.
Reamintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut în luna februarie declanșarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA după prezentarea a 20 de puncte în defavoarea acesteia.
În raportul prezentat de Toader în faţa membrilor CSM s-a precizat că șefa DNA a încălcat de două ori Constituției României într-un an.
Printre acuzațiile pe care i le-a adus procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se numără incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, implicarea directă în dosare, comportament excesiv cu magistrații, obstrucționarea Inspecției Judiciare și încălcarea autorității CCR. Toader a cerut procedura de REVOCARE a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! BREAKING NEWS
Ministrul Justiției a concluzionat, după prezentarea celor 20 de puncte din raportul privind activitatea DNA, că instituția trebuie să funcționeze în continuare în mod legal și că aceasta nu se confundă cu persoana procurorului general.
Tudorel Toader, a declarat că doar într-un singur an, CCR a sancționat DNA de trei ori pentru conflicte juridice de natură instituțională, „în două dintre acestea sancționând comportamentul procurorului șef al DNA”.
Toader a lansat mai multe acuzații la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, printre care implicarea directă în dosare, comportament excesiv cu magistrații, precizând că a obstrucționat Inspecția Judiciară și că a încălcat autoritatea CCR.
Tudorel Toader a acuzat-o pe Kovesi și de „incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, in conditii in care s-a afirmat ca „trebuie sa ajungem la minsitri, la persoane de rang inalt” Aceasta incercare, decapare, este cuvantul cheie la care vreau sa ma refer, este absolut contrara oricarui stat de drept”, a mai completat Toader la vremea respectivă.
În acest context, la 30 mai, Curtea Constituţională a decis că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”, arăta CCR la acea vreme.