Rectorul Academiei SRI avertizează: Marea Neagră, o zonă 'din ce în ce mai fierbinte'
- Lucian Ionescu
- 29 mai 2018, 11:19
Marea Neagră este din ce în ce mai importantă pentru decidenţii la nivel internaţional, fiind o zonă de confluenţă cu actori importanţi - Rusia, NATO şi Uniunea Europeană,
Marea Neagră este din ce în ce mai importantă pentru decidenţii la nivel internaţional, fiind o zonă de confluenţă cu actori importanţi - Rusia, NATO şi Uniunea Europeană, a afirmat rectorul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", Adrian Ivan, luni, în deschiderea programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil" - SBSR, ediţia 2018, informează Agerpres, preluată de replicaonline.ro
Întrebat dacă este Marea Neagră o apă fierbinte, Ivan a spus că este "din ce în ce mai fierbinte".
"Este din ce în ce mai fierbinte. (...) Este din ce în ce mai importantă pentru decidenţii la nivel internaţional. De ce? Pentru că aici e o zonă de confluenţă, e Rusia - un actor destul de important care are politicile sale şi, în acelaşi timp, avem NATO şi avem Uniunea Europeană, lăsând la o parte ţări care sunt în zona aceea, hai să spunem, nedefinită, ţări din fosta Uniune Sovietică sau ţări din apropierea acesteia, a Asiei Centrale. Marea Neagră devine din ce în ce mai importantă strategic, devine din ce în ce mai importantă şi din perspectivă economică şi, cu siguranţă, vom asista în următoarea perioadă la confruntări. Bine ar fi ca aceste confruntări să fie unele doar economice şi unele, să spunem, bazate pe idei, pe concepte. Noi ne dorim cooperare şi acesta este scopul de fapt, sub acest semn se desfăşoară şi conferinţa începută astăzi, pe ideea aceasta, că la Marea Neagră se poate face cooperare", a spus rectorul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul".
El a arătat că UE şi NATO sunt pregătite pentru a face faţă confruntării cu Rusia, opinând că cel mai important atu pe care îl au aceste entităţi sunt cele legate de democraţii în ţările lor membre.
"Aici, NATO şi UE sunt pregătite pentru a face faţă confruntării cu Rusia, însă cred că cel mai important atu pe care îl au aceste entităţi sunt cele legate de democraţii în ţările lor membre. Dacă noi vom consolida democraţiile în aceste ţări, dacă vom pune accent pe respectarea drepturilor fundamentale, pe dezvoltarea unor economii libere, cu siguranţă Rusia va trebui să joace în această arie, pe aceste principii. Rusia, dintotdeauna, de la Petru cel Mare încoace, să nu mă duc şi mai departe în istoria sa, a avut politicile sale vizavi de Europa. Este o ţară foarte mare care, practic, acoperă aproape două continente şi va avea întotdeauna un cuvânt de spus în zonă. Însă şi Rusia îşi va modela politica în funcţie de reacţiile pe care ţările democratice din UE şi din NATO le vor avea în viitor", a mai spus Ivan.
El a explicat că zona Mării Negre se înfruntă multe ideologii, este un spaţiu al dezbaterilor ideologice.
''În zona aceasta se înfruntă foarte multe ideologii, mai ales venite din zona naţionalismelor. Sunt multe minorităţi, multe identităţi care au concurat de-a lungul istoriei. Aceasta ar fi o vulnerabilitate pe care o creează şi o are această zonă. Sunt apoi vulnerabilităţi legate de politicile pe care le dezvoltă Rusia vizavi de traficul de armament, de acţiunile pe care le desfăşoară în diferite state din zonă, prin care încearcă să controleze economii, să controleze societăţi, să controleze un anumit tip de comportament al presei. Presa este un actor major în această zonă, dar ca orice actor poate fi şi ea influenţată, iar Rusia nu pregetă să facă acţiuni în sensul acesta. (...) Aş putea spune că aceste vulnerabilităţi sunt controlabile, că ele rămân în această zonă de control şi că, probabil, pe viitor, dacă NATO şi UE îşi vor păstra atuurile atunci ele vor rămâne în zona aceea de vulnerabilitate şi nu se vor transforma în riscuri sau ameninţări", a conchis el.