MIZELE procesului în care a fost IMPLICAT Tăriceanu. DNA-ul condus de Kovesi, un instrument de EPURARE POLITICĂ
- Sorana Pătra șcu
- 22 mai 2018, 20:21
DNA are din nou de suferit. Hotărârea devastatoare pentru Direcția Națională Anticorupție condusă de Laura Codruța Kovesi și, mai ales, pentru șefa DNA, în mandatul căreia sunt înregistrate un număr record de achitari a unor oameni importanți.
Jurnaliștii de la Luju.ro scriu că Ștefan Pistol, Geanina Cristina Arghir și Constantin Epure de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, au decis marți, 22 mai 2018, achitarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă, după ce au schimbat acuzațiile reținute în rechizitoriu, într-o formă mai simplă de mărturie mincinoasă și au dispus achitarea președintelui Senatului.
Totodată, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în dată de 6 iulie 2016, prin rechizitoriul semnat de procurorul șef al DNA – ST Brașov, Cornel David Decă, și verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de procurorul Claudiu Dumitrescu de la DNA Central.
Reamintim că ctiunea în forță a DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu a fost declanșată în pre-campania electorală pentru parlamentare din 2016, când partidul condus de Tăriceanu – ALDE – creștea tot mai mult în sondaje, în detrimentul altor partide cu tradiție.
La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei de închisoare cu executare pentru Călin Popescu-Tăriceanu, susţinând, în faţa instanţei, că preşedintele Senatului, la fiecare ocazie, a făcut totală abstracţie de faptul că acuzaţiile sunt probate temeinic iar într-un „act de totală aroganţă” a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menţinerea propriei versiuni a relatărilor, ei considerând că acesta a avut „apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară”.
De asemenea, anchetatorul a arătat că "obligaţia de a fi onest îi este total străină lui Călin Popescu Tăriceanu". „Aşadar, apreciem că, dincolo de orice dubiu, rezultă săvârşirea faptei, astfel că cerem condamnarea sa la pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare. Doar aşa se poate corecta comportamentul şi asigurarea rolului pedepsei. La stabilirea pedepsei şi cuantum aveţi în vedere complexitatea faptei şi impactul social produs de o astfel de faptă săvârşită de către un fost prim-ministru”, a spus reprezentantul DNA.
La rândul său, avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut magistraţilor să excludă procesele-verbale emise în baza mandatelor pe siguranţă naţională din perioada 2008 - 2014, precizând că nu au „relevanţă şi fundament”. Apărătorul a mai arătat că fapta de care este acuzat clientul său nu se bazează pe probe.