Fuziunea UMF-UPM Târgu Mureş, motiv al unui europarlamentar de întrerupere a cooperării parlamentare de către UDMR

Fuziunea UMF-UPM Târgu Mureş, motiv al unui europarlamentar de întrerupere a cooperării parlamentare de către UDMR

Europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a făcut, joi, un apel către UDMR să renunţe la cooperare din coaliţie, dacă organele competente ale statului vor aviza fuziunea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) cu Universitatea „Petru Maior" (UPM) din Târgu Mureş.

„UDMR este prea precaută în acest caz. În poziţia sa, având ca parteneri parlamentari din coaliţie, ar trebui să depăşească nivelul de simple negocieri, ar trebui ca după negocieri să protesteze împotriva acestui act, care nu poate fi considerat un act intern al celor două universităţi. Este un caz clar politic. Fac apel la UDMR să întrerupă acel parteneriat de cooperare la nivelul Parlamentului, dacă organele competente române vor aviza fuziunea celor două universităţi", a declarat Tokes într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Preşedintele executiv al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a arătat, în acelaşi cadru, că face un apel la UDMR pentru o acţiune comună şi solidaritate, întrucât fuziunea celor universităţi din Târgu Mureş nu este doar o „politică locală" care să se rezolve la nivelul Ministerelor Educaţiei şi al Sănătăţii.

Potrivit lui Toro T. Tibor, în vederea obținerii unor rezultate concrete, este nevoie de o unificare a forţelor şi de trei grupuri strategice care să urmărească trei aspecte: un grup strategic pentru analiza scenariilor pentru obţinerea de rezultate pozitive, un grup de lucru de reprezentare la nivel înalt (preşedinţie, Parlament, Guvern) şi un grup de lucru pentru informarea societăţii şi a comunităţii interne şi internaţionale.

Aștfel, pentru susţinerea acestui demers,CNMT, PPMT şi CNS au semnat, joi, la Târgu Mureş,  un „Apel la solidaritate şi acţiuni comune pentru a împiedica eliminarea învăţământului medical în limba maternă".

Documentul a fost semnat de Tokes Laszla, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), şi de Toro T. Tibor, preşedinte executiv al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Toto T. Tibor a spus că, fără UDMR, acţiunile CNMT, PPMT şi CNS nu pot avea succes.

În documentul semnat la Târgu Mureş se enunţată o serie de principii, cum ar fi asigurarea învăţământului în limba maternă, "de la grădiniţă până la universitate", sistemul de instituţii ale autonomiei cultural-educaţionale constituie cadrul în care se exercită acest drept fundamental, autonomia respectivă este garantată prin lege, iar învăţământul medical în limba maternă face parte integrantă din acest sistem.

„Ne imaginăm funcţionarea învăţământului medical în limba maghiară şi în continuare în cadrul unei instituţii de învăţământ superior de sine stătătoare. Statul român, ai cărui contribuabili suntem, are datoria de a înfiinţa sistemul de mai sus şi de a-l menţine din impozitele pe care le plătim (...) Se poate constata cu regret că mijloacele utilizate până acum de organizaţia politică ce apără drepturile noastre nu au adus rezultate nici în privinţa obţinerii autonomiei cultural-educaţionale, în general, şi nici în cea a asigurării cadrului instituţional al învăţământului medical în limba maghiară la Târgu Mureş. Având în vedere că unificarea samavolnică şi preconizată în mod unilateral a celor două instituţii de învăţământ superior ar pune învăţământul medical în limba maghiară în situaţia în care funcţionarea ei ar deveni absolut imposibilă, nu mai putem da înapoi", se mai subliniază în documentul citat.

În acelaşi cadru, liderii PPMT, CNSMT şi CNS au iniţiat şi o petiţie privind "reînfiinţarea învăţământului superior de stat de medicină şi farmacie în limba maghiară", potrivit Agerpres.