Avocatul băgat în puşcărie de procurorul care îi curta nevasta crede că Protocoalele sunt sursa beţiei de putere din DNA

Avocatul băgat în puşcărie de procurorul care îi curta nevasta crede că Protocoalele sunt sursa beţiei de putere din DNA

Sorin Calaigii a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare, în urma unui dosar fabricat de un procuror DNA supărat că soţia avocatului i-a refuzat avansurile.

Abuzurile l-a care a fost supus avocatul constănţean Sorin Calaigii nu s-au oprit odată cu decizia definitivă care l-a trimis după gratii, alături de colega lui, avocata Mihaela Bodîrlău.

Văzând că aceasta din urmă a reuşit să vorbească într-un interviu dat din Penitenciarul Târgşor despre abuzurile procurorului DNA Andrei Bodean - cel care a reuşit să îi trimită pe amândoi după gratii folosindu-se de denunţurile mincinoase date de nişte interlopi - Calaigii ar fi vrut şi el să îşi spună povestea.

Numai că directorul Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde avocatul execută pedeapsa în regim semideschis, i-a interzis să vorbească cu jurnaliştii, astfel că avocatul a trimis un memoriu către EVZ, prin intermediul reprezentantului său legal.

 

Scrisoare din puşcărie

„Surprinzător şi incredibil, directorul Penitenciarului Poarta Albă a avizat negativ acest interviu, cenzurându-l efectiv prin refuzul mascat printr-o eventuală grija pentru integritatea mea corporală. Argumentul este unul ciudat, în contextul în care în anul 2017 pentru circa 6-8 luni am fost repartizaţi toţi (eu şi „denunţătorii”) pe aceeaşi secţie a penitenciarului, camerele fiind aproape faţă în faţă. Erau şi atunci la Bucureşti în plângerea formulată de mine, oare atunci nu erau periculoşi?! Parcă confirmând existenţa protocoalelor secrete şi judecătorul delegat Costin Smarandi îmi cenzurează dreptul de a face declaraţii, motivarea acestuia fiind una fantasmagorică. Consider că această atitudine manifestată faţă de mine de către funcţionarii penitenciarului, de a cenzura acest interviu, este un atentat la libertatea cuvântului, la libertatea de exprimare, garantate de art.29 şi art. 30 din Constituţia României şi de art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, arată avocatul.

Sorin Calaigii arată în memoriu că interdicţia de a-şi prezenta versiunea sunt dovada funcţionării protocoalelor secrete şi la nivelul sistemului penitenciar, nu numai a celui judiciar.

„Acestă cenzură reprezintă o confirmare a existenţei şi a funcţionării „Protocoalelor secrete” – acte neconstituţionale şi nelegale – şi în judeţul Constanţa, atât la nivelul organelor judiciare (DNA Constanţa, Curtea de Apel Constanţa, dar şi la nivelul administraţiei Penitenciarului Constanţa”, scrie Sorin Calaigii.

Mai răi decât infractorii pe care îi anchetează

Din spatele gratiilor, Sorin Calaigii vorbeşte despre abuzurile la care a fost supus şi creionează profilul celor care le-au comis.

„Atât în ce mă priveşte, dar şi în ce priveşte situaţia altor persoane condamnate în aceşti ultimi ani, am constatat modul abuziv în care li s-au instrumentat dosarele penale, fiind trimişi la închisoare cu încălcarea tuturor drepturilor fundamentale ce ţin de noţiunea de dreptate şi adevăr, de ideea de justiţie imparţială întemeiată pe probe concludente şi temeinice”, arată avocatul.

„Din păcate, am constatat că mulţi funcţionari ce alcătuiesc corpul organelor judiciare ale statului (poliţişti, procurori, judecători), persoane care ar trebui prin propria demnitate şi conduită să reprezinte o garanţie a respectării actului de justiţie, se transformă prin încălcarea flagrantă a normelor de procedură penală în indivizi mult mai periculoşi şi iliciţi decât cei pe care îi cercetează.

Acest comportament este din păcate susţinut şi înlesnit de mecanismul de opresiune stalinistă creat de existenţa acestor protocoale secrete. Aceste manifestări inadecvate funcţiilor pe care le deţin în justiţia din România fac de prisos vieţile oamenilor ce au pieritîn decembrie 1989 şi fac deşarte idealurile pentru care aceşti oameni au murit în Revoluţia Română.

 

Cazul judecătoarelor achitate după 7 ani

Avocatul Sorin Calaigii face referire în memoriu la cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan de la Instanţa Supremă, care a fost acuzată de procurorii DNA de fapte de corupţie, alături de colegele ei de la Secţia contencios administrativ, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu. La capătul a şapte ani de procese, cele trei au fost achitate definitiv.

În rechizitoriu, cele trei judecătoare au fost acuzate de procurorii DNA că ar fi luat mită de la oameni de afaceri, prin intermediari, pentru a pronunţa decizii favorabile.

„În timp ce scriam acest comunicat (04.05.2018) am luat la cunoştinţă de soluţia pronunţată în dosarul familiei Bîrsan, în care şapte judecători şi avocaţi au fost tâ- râţi timp de 7 ani de Binomul DNASRI prin procese umilitoare, ca în final să fie achitaţi. Şi situaţia dumnealor vine ca o confirmare a celor susţinute de mine. QED. Consider cu fermitate că singura cale de redresare a justiţiei din România în acest moment trebuie să înceapă cu denunţarea/revocarea acestor Protocoale Secrete. Dacă nu se va proceda aşa, fără să vă daţi seama veţi suporta îngrădiri mai aspre decât cele pe care le resimt eu în temniţă”, avertizează Calaigii.

 

 

Interlopii strânşi cu uşa de procurorul DNA Andrei Bodean au recunoscut că au minţit în denunţurile împotriva avocatului Sorin Calaigii

 

Din spatele gratiilor, avocatul Sorin Calaigii relatează cum s-a folosit procurorul Andrei Bodean de un clan de interlopi pentru a-l băga la puşcărie şi cum, în cele din urmă, a şi reuşit.

Culmea, ulterior încarcerării avocatului, denunţătorii - interlopii Ştefan Miron şi fiii lui, Vasile şi Ion, toţi condamnaţi pentru tentativă de omor - au fost puşi sub acuzare pentru delaţiunile lor false. Procurorul DNA Andrei Bodean îi păcălise că, în schimbul denunţurilor împotriva lui Calaigii, vor scăpa mai ieftin. Judecătorii l-au condamnat pe avocat, deşi la dosar se afla un înscris care dovedea „pactul” dintre procuror şi interlopi, pe care îl publicăm în facsimil. Documentul nu a fost luat în seamă de magistraţi.

„Eu am fost condamnat fără a exista vreun flagrant, ci doar pe „depoziţia” a trei martori „denunţători”, care „afirmau” că în urmă cu trei ani le-aş fi solicitat sume de bani pentru domnii judecători care îi judecau. În acest moment, martorii denunţători au calitatea de inculpaţi pentru mărturie mincinoasă, iar în declaraţia dată de procurorul Bodean Andrei acesta recunoaşte că a susţinut aspecte nereale, mincinoase, în actele de urmărire penală instrumentate împotriva mea”, scrie în memoriu avocatul.

Cazul lui Sorin Calaigii a fost prezentat pe larg în EVZ în ediţia din 1 martie 2017.

Cu doar câțiva ani în urmă, familiile Calaigii și Bodeanu erau prietene. Detaliile relevante ale aceastei relații de prietenie și cum a degenerat ea apar chiar într-o cerere pe care avocatul Calaigii i l-a adresat șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În cerere, avocatul îi solicita șefei DNA preluarea dosarului său de la DNA-Constanța, în vederea continuării urmăririi de către DNA-Central. Argumentul adus de avocat era „suspiciunea evidentă de lipsă de imparțialitate a procurorului desemnat în soluționarea cauzei (Andrei Bodean) cât și a întregului colectiv din cadrul DNA-Constanța”.

Totul a pornit de la avansurile pe care procurorul Bodean i le-a făcut soţiei lui Calaigii, în timpul petrecerii organizate în noaptea dintre anii 2012-2013. Înfuriat că femeia l-a respins, procurorul a promis atunci că se va răzbuna pe soţul ei. Despre acest episod vorbeşte şi avocatul în memoriul trimis EVZ.

 

Dosare din răzbunare

„Disensiunile dintre mine şi procurorul Bodean Andrei au fost generate de un incident petrecut când sărbătoream împreună Revelionul 2012/2013, ocazie cu care Bodean Andrei s-a dedat la gesturi nedemne pentru un bărbat, mai ales pentru un prieten, făcândui avansuri soţiei mele. Deoarece i-am atras atenţia bărbăteşte asupra comportamentului mizerabil la care s-a dedat, acesta m-a ameninţat că „nu va rămâne aşa”...şi că se va ocupa el de mine. Bodean Andrei a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit ameninţările, rezolvându-şi divergenţele personale prin intermediul mecanismului judiciar pe care îl avea la dispoziţie, mecanism înfiinţat – aflăm în aceste zile – în perioada 2009-2010 şi care îşi are fundament nelegal şi neconstituţional, în concret vorbesc despre Protocoalele secrete SRI-DNA”, arată avocatul.