Specialistul în fertilizare explică, în Doctorul zilei, ce este, cum se face această procedură. Aflăm și cui îi este ea indicată, care sunt avantajele ei și care este rata de succes a acestei metode.
Inseminarea intrauterină - pe scurt IUI - este o procedură de reproducere umană asistată, care presupune introducerea spermei partenerului, pregătită inițial în laborator, în uterul femeii, pentru a facilita fertilizarea ovocitelor.
„Protocolul pentru pregătirea probei de spermă în laborator presupune selecția spermatozoizilor cu motilitate bună și morfologie normală, spălarea acestora și îndepărtarea lichidului seminal și a altor compuși biologici aflați în probă, și resuspendarea celulelor spermatice pe un mediu nutritiv și prietenos garantând astfel supraviețuirea acestora în tractul genital feminin mai mult timp”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.
Care sunt principalele condiții de eligibilitate
„Inseminarea intrauterină este o opțiune mai puțin invazivă și mai puțin costisitoare comparativ cu fertilizarea in vitro, dar pentru realizarea acesteia sunt necesare întrunirea unor condiții”. Specialistul ne arată care sunt acestea:
Cea mai importantă condiție se referă la integritatea și permeabilitatea trompelor uterine. „Înainte de a apela la această procedura se verifică trompele uterine cu ajutorul sonografiei sau histerosal-pingografiei. Ulterior, medicul ginecolog va decide dacă pacienta are indicație sau nu pentru IUI”, arată dr. Ruxandra Dumitrescu, care a ajutat în vasta sa carieră mii de cupluri să aibă un copil.
Parametrii spermei (în special numărul și motilitatea) să fie optimi sau doar ușor scăzuți. „În contextul unui diagnostic sever, de exemplu oligoastenoteratozoospermia severă (număr redus, motilitate scăzută și număr mic de forme normale ) nu se recomandă IUI, ci fertilizarea în vitro cu ajutorul tehnicii ICSI (Injecția intracitoplasmatica a spermatozoidului) sau PICSI”, notează specialistul.
Subiectul, pe larg, îl puteți citi în revista Doctorul zilei. Expertul ne explică și:
Care sunt avantajele inseminării intrauterine;
Cum se face pregătirea pentru inseminarea intrauterină și care este rata de succes a acestei proceduri.