Se știe primul restuarant care primește ”boneta Gault & Millau”, primul standard gastronomic care evaluează în România I FOTO

Se știe primul restuarant care primește ”boneta Gault & Millau”, primul standard gastronomic care evaluează în România I FOTO

Când pasiunea devine mai mult decât afacere, e de la sine înțeles că lucrurile se îndreaptă spre direcția care trebuie. Un mic restaurant ”de familie” din Timișoara va primi boneta Gault & Millau, echivalentul unei stele Michellin pentru nișa din care face parte, fiind singurul din vestul țării astfel catalogat de francezii celui mai celebru ghid gastronomic. În timp ce evaluatorii Michellin evită încă localurile românești, francezii au considerat că în marile orașe de la noi sunt localuri spectaculoase, care pot face față fără probleme comparației cu unele din străinătate de top.

Localul Musiu din Timișoara a fost evaluat și selectat de către evaluatorii independenți ai prestigiosului ghid gastronomic Gault & Millau, la categoria POP, apărând în prima ediție românească care se lansează anul acesta, în luna mai, în capitală. Reprezentanții Gault & Millau au fost în restaurant incognito, au luat masa, au băut, au observat cele mai mici detalii, de la cum se mișcă personalul până la amenajarea spațiului interior și a grădinii, iar în final au dat verdictul.  Florin, șeful de bucătărie a fost invitat la Gala pe care Gault & Millau o dă la  București, pe 14 mai, unde acesta va primi tunica cu stea.

Despre Musiu, afacerea soților Alina Hambaraș și Gabriel Săftulescu, se spune că e un loc care a reinventat arta de a trăi. Localul este mai mult decât un restauarnat, e un comcept original unic în peisajul bănățean, unde felurile de mâncare obișnuite sunt scoase din anonimat cu multă creativitate. Cei care au vizitat locul spun că mâncarea seamănă cu ambianța: îmbină originalitatea cu creativitatea și nonconformismul.

Ce este Ghidul Gault & Millau

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghidul internațional Gault & Millau, un ghid al restaurantelor creat în 1965 în Franța, purtând numele  celor doi critici care l-au fondat – a evaluat restau­ran­te din România începând cu toamna anului trecut, fiind vizate câteva sute de localuri din București, Cluj, Iași și Timișoara. Doar 5% vor fi făcute cunoscute în ediția tipărită.

Acesta este primul standard gastro­no­mic care evaluează restaurantele româneşti.

Grila de criterii după care au fost evaluate restaurantele este se­cretă, pentru ca bucătarii şi pro­­prietarii să nu se pregătească în mod spe­cial după anumite standar­de. Rezultatele finale vor fi anunţate în 14 mai 2018, când va fi publicat şi ghidul Gault & Millau în România, urmând ca acesta să aibă o periodicitate anuală. Restaurantele verificate de evaluatorii Gault & Millau primesc între 1 și 20 de puncte, criteriile verificate vizând atât calitatea preparatelor, cât și serviciul, atmosfera generală a locului și prețurile. Restaurantele ce nu depășesc zece puncte nu apar în edițiile anuale ale ghidului tipărit, dar celelalte primesc între una și cinci „bonete” (toques), corespondente ale stelelor Michelin sau al rozetelor acordate de Automobile Association în Marea Britanie.