Laboratorul armatei Marii Britanii: „Nu putem afirma că otrava provine din Rusia!”
- Adrian Pătrușcă
- 5 aprilie 2018, 00:00
Cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal se adâncește tot mai mult în ceața londoneză: după ce Marea Britanie a iscat un val mondial de expulzări, afirmând că atacul este „foarte probabil” mâna Moscovei, experții britanici dezvăluie că nu pot dovedi originea agentului neurotoxic.
Laboratorul militar al Marii Britanii nu a stabilit dacă agentul neurotoxic care l-a otrăvit pe fostul agent dublu rus Serhei Skripal și pe fiica sa Iulia provine din Rusia, spune directorul general al laboratorului.
„Nu am verificat sursa exactă”, a declarat directorul Gary Aitkenhead pentru Sky News. El a adăugat că unitatea pe care o conduce, Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării din Porton Down, a confirmat că otrava era Novicioc sau o altă substanță din familia acestuia și că era de uz militar.
„Foarte probabil”
„Am oferit informațiile științifice guvernului, care apoi a utilizat un anumit număr de alte surse pentru a pune cap la cap concluziile la care a ajuns”, a precizat Aitkenhead. „Nu era atribuția noastră de a spune unde era fabricat. Treaba noastră a fost să identificăm agentul neurotoxic folosit – iar acesta este din familia Novicioc.”
Autoritățile britanice au acuzat Rusia pentru atacul din 4 martie, ministrul de Externe Boris Johnson afirmând că este „foarte probabil” ca președintele Vladimir Putin să fi ordonat acțiunea.
Săptămâna trecută, anchetatorii au afirmat că agentul neurotoxic fusese plasat pe ușa locuinței fostului spion din Salisbury, în Anglia.
Guvernul rus a respins implicarea sa în atac și a acuzat oficialitățile britanice că au efectuat o anchetă părtinitoare și superficială.
Nici o dovadă prezentată
Afirmațiile lui Gary Aitkenhead i-au dat apă la moară Moscovei: un purtător de cuvânt al lui Putin a declarat marți ziariștilor că Marea Britanie ar trebui să prezinte scuze Rusiei pentru „acuzațiile nebune”.
În replică, guvernul Theresei May a afirmat că munca laboratorului nu reprezintă decât „o parte a activității de culegere de informații”, iar imaginea de ansamblu arată că Rusia a studiat prin cei căi ar putea fi livrați agenții neurotoxici și că a stocat mici cantități de Novicioc.
Serghei Skripal rămâne în stare gravă, dar fiica sa Iulia a devenit conștientă săptămâna trecută.
Autoritățile britanice nu au prezentat până acum nici o dovadă a implicării Rusiei în atacul cu agent neurotoxic din 4 martie de la Salisbury. De asemenea, Londra a refuzat solicitarea Moscovei de a coopera în realizarea anchetei.
„Ne-am oferit serviciile, ne-am oferit să cooperăm, dar justiția britanică s-a plasat mai presus de aceasta... Ancheta a băgat multe fapte sub preș.”
Câte țări pot fabrica Novicioc
Profesorul rus Leonid Rink, care susține că a făcut parte din echipa care a creat Novicioc în anii 1970- 1980 în URSS, a declarat pentru Reuters, pe 12 martie, că tehnologia de fabricare a agentului neurotoxic este cunoscută astăzi de multe țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite sau China, toate fiind capabile să realizeze „versiuni” ale acestuia.
Diferența: Novicioc sau familia
Totuși, a spus Rink, formula inițială era unică și de aceea ar fi posibil, pe baza unui eșantion al toxinei folosite în atacul de la Salisbury de a spune dacă acesta a fost folosit împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale.
De asemenea, Rink a afirmat că are cunoștință de „vreo cinci” oameni de știință ruși, la curent cu tehnologia de fabricare a Novicioc, care au plecat din Rusia după anii 1990.
„Faptul că li s-a permis să plece a provocat o mare surpriză la institutul nostru.” Pe de altă parte, agenția de știri israeliană Debka cita săptămâna trecută un raport al serviciilor secrete de la Tel Aviv pentru premierul Netanyahu și ministrul Apărării Lieberman potrivit căruia cel puțin 20 de țări produc și stochează astăzi Novicioc.
Furia expulzărilor
Ca represalii față de atacul din 4 martie de la Salisbury, care ar fi „foarte probabil” mâna Moscovei, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși. În semn de solidaritate, Statele Unite au expulzat și ele 60 de diplomați, țările membre UE 23 (printre ele, România a expulzat și ea un diplomat), Ucraina 13, alte țări (Australia, Canada etc.) 15, NATO 7. Rusia a răspuns, expulzând 60 de diplomați americani, 73 britanici, 33 din UE, 13 din Ucraina, 10 din alte țări. În total, în această furie diplomatică mondială, au fost expulzate 342 de persoane.