Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au reușit să extragă apă din aerul arid al deșertului
- Radu Plugaru
- 31 martie 2018, 11:26
Cercetătorii americani au anunțat faptul că au creat un nou dispozitiv care poate extrage apă din aerul deșertului. Dispozitivul inventat de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, alimentat cu energie solară, poate extrage apă din aer chiar și când se află în unele dintre cele mai uscate medii de pe pământ.
Metodele actuale de extragere a apei din aer necesită foarte multă energie și pot extrage apa doar din aerul care are o umiditate relativă de cel puțin 50%. Noul dispozitiv MIT poate scoate apă potabilă din aer cu o umiditate relativă de doar 10%. Desertul Mojave, care se întinde pe teritoriul statelor California și Arizona, are o umiditate relativă de 10-30% în timpul zilei. Invenția folosește un tip de material cu o suprafață foarte expansivă, numit cadru metalic-organic (MOF). Oamenii de știință de la MIT au făcut o propunere de fabricare a unui astfel de dispozitiv anul trecut. După ce l-au construit, cercetătorii l-au testat în condițiile aride din orașul Tempe, statul Arizona. Studiul a fost publicat joi în Journal Nature Communications. Inventatorii remarcă faptul că dispozitivul testat pe teren este doar un prototip aflat în primele etape de design. Dispozitivul testat ar putea produce aproximativ un sfert de litru de apă la fiecare kilogram de MOF, conform studiului. Oamenii de știință estimează că randamentul acestuia ar putea fi triplat dacă s-ar depune mai multe eforturi de cercetare pentru crearea celui mai bun MOF posibil. Deși se află în stadiile incipiente de design, inventatorii dispozitivului cred că acesta ar putea aduce apa de care este atât de multă nevoie, în zone foarte populate și totuși cu o climă uscată, oamenii făcând cu greu față lipsei de apă potabilă.