Vicepremierul Bulgariei, precaut în cazul atacului neurotoxic asupra fostului spion rus: ”Ne trebuie timp pentru a decide dacă vom expulza diplomaţi ruşi"

Vicepremierul Bulgariei, precaut în cazul atacului neurotoxic asupra fostului spion rus: ”Ne trebuie timp pentru a decide dacă vom expulza diplomaţi ruşi"

”Sofia are nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă va expulza diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost spion rus din Marea Britanie”, a declarat joi Tomislav Doncev, vicepremierul Bulgariei, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters. Afirmația oficialului bulgar s-a produs în contextul deciziei luate de mai mulţi aliaţi ai Bulgariei din NATO şi UE de a expulza diplomaţi ruşi în urma atacului neurotoxic, atribuit Rusiei, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal.

Declaraţia lui Doncev face referire directă la atacul neurotoxic, de care a fost acuzată Rusia, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal. Spre deosebire de numeroase alte ţări europene, aliate din NATO şi UE ale Bulgariei, țara lui Tomislav Doncev nu a luat măsura expulzării vreunui diplomat rus, preferând să își consulte mai întâi ambasadorul din Rusia. ”Situaţia politică din Bulgaria este de aşa natură încât acest tip de decizii trebuie să fie luate doar în urma unui consens. Pentru moment, că e bine sau rău, nu există un asemenea consens”, a afirmat vicepremierul bulgar, referindu-se la discuţiile care au avut loc în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Sofia care s-au axat pe stabilirea unei poziţii faţă de atacul neurotoxic atribuit Rusiei. Preşedintele bulgar Rumen Radev, dar şi Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie din Bulgaria, sunt adepții ideii că sunt necesare dovezi concrete suplimentare ale implicării Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. Potrivit declarației lui Doncev, Bulgaria preferă să aștepte, înainte de a lua o decizie, raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice cu privire la atacul neurotoxic. Sofia va ”monitoriza situaţia atent”, a mai punctat Doncev.

 

Ne puteți urmări și pe Google News