DUNĂREA AMENINȚĂ DOBROGEA. Fluviul înghite drumuri și terenuri agricole

DUNĂREA AMENINȚĂ DOBROGEA. Fluviul înghite drumuri și terenuri agricole

Stare de alertă la Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL). Specialiștii instituției monitorizează din trei în trei ore nivelul Dunării pe porțiunea dintre Ostrov și vărsarea în Marea Neagră, prin cele trei brațe ale Deltei Dunării. În nordul județului Constanța cât și în zona Sulina și Pardina nivelul fluviului a depășit cota de inundații.

Sute de hectare de teren agricol din județele Constanța și Tulcea au fost inundate de apele Dunării însă nu au ajuns, deocamdată, la gospodării. Autoritățile din cele două județe au luat deja măsuri împotriva inundațiilor și au pus în funcțiune stațiile de pompare, au amplasat saci cu nisip și au impus restricții de tonaj și viteză pe drumurile județene în pericol. În conformitate cu regulamentele de exploatare în timpul apelor mari și a măsurilor din planurile de aparare, sunt ținute sub observație toate digurile și punctele critice.

Debitul la intrarea Dunării în țară, la Baziaș, este de 10.700 mc/sec cu tendință de scădere. “Propagarea debitului de la Baziaș până la Tulcea durează câteva zile și atunci sunt zone care pot fi posibil afectate  pe zona Deltei, în special. În zona Pardina, la Sulina unde a fost afectat un dig. Deocamdată nu avem surpări. Suntem în stare de alertă, monitorizăm din 3 în 3 ore și patrulăm cu agenții hidrotehnici, dacă sunt eventuale spărturi, să luăm măsuri”, a declarat, pentru EVZ, directorul  ABADL, Hristu Uzun.

Debitul mare al Dunării a afectat și nordul județului Constanța. Prefectul județului Constanța, Ioan Albu, care a verificat situația fluviului, de la Ostrov, până la Hârșova, spune că cele mai mari probleme sunt la Gârliciu și Ciobanu, unde fluvial a depășit cota de inundație, zeci de hectare de teren agricol fiind déjà acoperite de ape. “E posibil să se inunde 200 de hectare de terenuri agricole, fără a fi afectate gospodării”, spune Hristu Uzun. El susține că în Dobrogea, până în data de 4 aprilie, nivelul apei Dunării este în stagnare.

Pe de altă parte, din cauza riscului de inundare a drumurilor județene riverane Dunării, Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a cerut, astăzi, ajutorul Poliției Rutiere. “Urmare a creșterii debitului Dunării pe zona județului Constanța, datorită topirii zăpezilor, există riscul de inundare a DJ 223 între localitățile Dunărea-Seimeni- Cernavodă și între localitățile Rasova-Vlahii. Regia Județeană de Drumuri și Poduri  Constanța solicită instituirea de restricții de tonaj la 7,5 tone și viteza de 30 km/oră pe DJ223 de la Hanu Morilor –Cernavodă și Cernavodă-Ion Corvin începând cu data de 28 martie ora 15,00”, a transmis directorul RAJDP Constanta, Lucian Lungoci.