BĂSESCU vrea DESECRETIZAREA PROTOCOALELOR SRI. Ce a declarat fostul președinte al României

BĂSESCU vrea DESECRETIZAREA PROTOCOALELOR SRI. Ce a declarat fostul președinte al României

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a declarat că dacă s-ar mai afla la conducerea țării, ar cere desecretizarea protocoalelor SRI.

Băsescu a spus că, potrivit legii, premierul Viorica Dăncilă va aproba desecretizarea oricărui protocol pe care şefii de instituţii vor fi de acord să îl desecretizeze. 

El a subliniat că, dacă ar fi preşedintele României, ar cere desecretizarea acestor protocoale în viitoarea şedinţă a CSAT de marţi. 

"Da, le-aş cere să le desecretizeze. Exact pentru a închide un capitol care va trena tot timpul. Cred că o desecretizare se mai poate întâmpla şi printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă instituţia nu vrea. Cred, presupun, dar nu ştiu dacă am dreptate. Însă, cert este că mecanismul dat de lege este acesta: şeful de instituţie care a pus 'secret de stat' pe un document este singurul care poate să fie de acord cu desecretizarea pe care trebuie să i-o aprobe Guvernul. Doamna Dăncilă spune că e de acord, chiar cere, deci în momentul de faţă este la mâna şefilor de instituţii care au semnat aceste protocoale de colaborare să fie de acord cu desecretizarea", a mai spus Traian Băsescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că va solicita, luni, desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI, scrie Antena3.