DESECRETIZAREA PROTOCOALELOR SRI-DNA, o BOMBĂ cu ceas pentru șefa DNA! Semnate în 2009, negate în 2017. Luni, o nouă CONFRUNTARE, Toader-KOVESI!
- Jeanina Năstase
- 18 martie 2018, 16:46
Controversata problemă- vehiculată și contestată de-a lungul timpului- a protocoalelor dintre DNA și SRI, pare să deschisă o altă Cutie a Pandorei. Mai exact, jurnaliștii de la Luju.ro, scot la iveașă faptul că șefa DNA, Codruța Kovesi, a semnat în 2009, protocolul SRI-PÎCCJ, deși în 2017 nega, prin intermediul unui comunicat remis presei, că ar fi existat așa ceva. Sursele citate spun că, în baza art. 7 din Legea 303/2004, care sancționează colaborarea cu Serviciile de Informații cu “eliberarea din functia de procuror”, ministrul Justiției Toader putând să ceară CSM sa ia act de destituirea șefei DNA. Reamintim că vineri Klaus Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu protocoalele SRI-DNA. La rânsul său, Tudorel Toader a anuntat ca va cere luni 19 martie 2018 ca DNA sa prezinte Protocolul si sa se procedeze la desecretizarea acestuia.
“Nu a existat un protocol de colaborare SRI-DNA si nici protocol secret Coldea/Kovesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori”. In baza art. 7 din Legea 303/2004, care sanctioneaza colaborarea cu serviciile de informatii cu “eliberarea din functia de procuror”, ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa ceara CSM sa ia act de incetarea functiei“, spun jurnaliștii de la Lumea Justiției.
Președinția PASEAZĂ RESPONSABILITATEA PROTOCOALELOR SRI-DNA. „NU au fost APROBATE de CSAT”. Șeful COMISIEI SRI reacționează la poziția președintelui
Protocoale semnate în 2009, SRI-PÎCCJ
Potrivit informatiilor detinute de jurnaliștii de la Luju.ro, Kovesi a semnat in anul 2009 protocolul SRI-PICCJ, pe cand era Procurorul General al Romaniei.
“Avem informatii ca Protoculul SRI – PICCJ a fost semnat pe de o parte pentru SRI de ex-directorul SRI George Maior si adjunctii sai, iar pe de cealalta parte, din partea PICCJ de Kovesi si adjunctii ei de la acea vreme. Acest protocol a adaugat la lege si a creat o justitie secreta, care s-a concretizat printr-o cooperare comuna realizata prin sute de echipe mixte”, au precizat sursele citate.
Colaborarea intre magistrati si serviciile de informatii este interzisa prin Legea 303/2004:
Existenta unui protocol de cooperare intre SRI si marile parchete pe dosarele penale – altele decat cele care au ca obiect infractiuni ce tin de siguranta nationala, din care coruptia si evaziunea fiscala nu fac parte - incalca flagrant Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care prevede interdictii si sanctiuni severe:
“Art. 7 – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
(3) Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2)
(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.”
Toader avansează un scenariu sumbru pentru Kovesi: „Să terminăm ce am început. Când toată ţara vorbeşte despre un procuror…”
Va cere Toader demiterea lui Kovesi?
”Ca efect al dispozitiilor art. 7 din Legea 303/2004, ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa ceara CSM sa constate incetarea de drept a functiei de sef al DNA, dar si din cea de procuror a Laurei Coidruta Kovesi, ca urmare a semnarii “Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 4.02.2009”, care nu are nicio baza legala, mai ales dupa ce vineri 16 martie 2018, Administratia Prezidentiala a recunoscut ca nicio hotarare a CSAT, asa cum se invoca si credea, nu a abilitat PICCJ sa semneze vreun protocol cu SRI”, potrivit articolului din Lumea Justiției.
Augustin Lazar a recunoscut in 2017 ca Protocolul PICCJ – SRI a fost “o inginerie”
Despre Protocolul din 2009, actualul Procuror General al Romaniei Augustin Lazar a declarat in fata CSM, la inceputul lui 2017, ca este “o inginerie” nepermisa, desi ulterior a sfarsit prin a nega existenta protocolului, dupa ce probabil sistemul l-a prelucrat.
In sedinta CSM din 18 ianuarie 2017, Augustin Lazar a recunoscut: "Nu mai exista niciun protocol care sa prevada comisii mixte sau echipe mixte sau nu stiu ce. A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de procedura penala, Doamne Dumnezeule..."
"Amintim ca prin comunicatul nr. 106 din 27 ianuarie 2017, si ca urmare a recunoasterii fara voie facuta de Procurorul General Augustin Lazar, DNA a avut o reactie nervoasa la doua articole de presa aparute (aparute in www.evz.ro si www.flux24.ro) si a tras o minciuna cat casa, pretinzand ca “Nu exista si nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA si nici protocol secret Coldea/Kovesi”. O asemenea minciuna oficiala este cu atat mai grava cu cat sefa DNA este cea care a semnat in 2009 Protocolul PICCJ – SRI, iar DNA este directie a PICCJ si a lucrat la greu pe protocol", se arată în în articol din luju.
ÎNTREG MATERIALUL poate fi citit în Lumea Justiției!