„Stejarii” și-au luat adio de la Howells, după șase ani

„Stejarii” și-au luat adio de la Howells, după șase ani

Selecționata „tricoloră” nu va mai fi pregătită de galezul în vârstă de 67 de ani, care a demisionat în plină campanie de calificare la CM din Japonia

Naționala de rugby a României a suferit o schimbare total neașteptată. „Stejarii” au bifat, sâmbătă, la Buzău, o nouă victorie în Rugby Europe International Championship (REIC), 62- 12 (29-5), în fața Belgiei, dar bucuria „tricolorilor” nu a durat mult.

A plecat înainte de derby-ul cu Georgia

La scurt timp după meci, a venit anunțul că Lynn Howells a demisionat din funcția de selecționer al reprezentativei noastre, pe care a condus-o în ultimii șase ani. Galezul în vârstă de 67 de ani nu a plecat singur, ci la braț cu antrenorul care pregătește treisferturile, Rob Moffat, şi cu cel al pachetului de înaintare, Massimo Cuttitta. România mai are un singur meci de disputat în acest sezon de Rugby Europe Internațional Championship, derby-ul tradițional cu Georgia, programat pe 18 martie, la Tbilisi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, Lynn Howells a ales să se despartă de „tricolori” tocmai înaintea meciului crucial de la Tbilisi, contânt pentru calificarea la Cupa Mondială din Japonia 2019. România a visat frumos la turneul final din „Țara Soarelului Răsare” însă doar până în urmă cu aproape o lună, când din postura de lider a turneului a pierdut nesperat la Madrid, cu Spania, scor 10-22. De atunci, „tricolorii” au mai câștigat în fața Rusiei (25-12), dar biletele către Japonia parcă s-au pierdut odată cu înfrângerea din Spania.

Sursele EVZ susțin că vina pentru eșecul de la Madrid aparține, în mare, staff-ului tehnic. România avea patru variante favorabile de calificare la CM, dar și înfrângerea la mai puțin de 11 puncte. Însă, în final, meciul a fost pierdut la 12 puncte. Mai mult, „Stejarii” nu au fost informați nici de situația regulilor în ceea ce privește punctul bonus ofensiv, și nici de cel defensiv.

„Nu a fost o decizie ușor de luat”

„Nu a fost o decizie ușor de luat. Ultimii cinci ani au fost foarte frumoși, au fost ani în care am trăit o frumoasă aventură sportivă alături de un colectiv frumos. Mi-a făcut plăcere să lucrez și să coordonez un colectiv care și-a dorit întotdeauna victoria și care a fost de fiecare dată dedicat obiectivului propus. Doresc echipei mult succes, o creștere în continuare a jocului și evoluții cât mai bune”, a spus Lynn Howells.

Sub conducerea galezului, „tricolorii” au disputat 70 de partide (48 de victorii, o remiză, 21 de înfrângeri / procentaj de victorii - 68%).