Lista celor mai sănătoși crenvurști din România. Unii conţin coloranţi obţinuţi din insecta numită coşenila

Lista celor mai sănătoși crenvurști din România. Unii conţin coloranţi obţinuţi din insecta numită coşenila

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor pasionaţi de acest produs, Asociaţia Pro Consumatori (APC), a analizat 43 tipuri de crenvurşti care se comercializează la noi. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de către Costel Stanciu, cadru universitar.

Potrivit APC, 93% "din produsele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7% dintre produsele analizate nu conţin aditivi alimentari. La 91% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecţiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire. 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. La 44% dintre produsele analizate gustul şi aroma au fost potenţate cu monoglutamat de sodiu. La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngrosare suspect de apariţa anumitor afecţiuni medicale", informează ziaruldeiasi.ro.

Conform analizelor cei mai sănătoşi crenvurşti sunt:

Top 10 mărci de crenvurşti după conţinutul de carne cuprinde Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi, Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi, AIA/Italia cu  88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi, Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi, Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi, Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi, Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi, Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi, Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi și Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi, mai notează sursa menţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News