Emoţii mari pentru salariaţi. La ce trebuie să fie FOARTE ATENŢI

Emoţii mari pentru salariaţi. La ce trebuie să fie FOARTE ATENŢI

Neliniştea creată de legislația fiscală care prevede transferul de contribuții de la angajator la angajat nu s-a stins nici până acum pentru că planează incertitudinea în rândul salariaţilor din România. Până la începutul lunii februarie, la nivel naţional şi judeţean, doar pentru jumătate din contractele individuale de muncă (CIM) active au fost înregistrate în aplicația REVISAL (Registrul Unic al Salariaților din România).

La ce trebuie să fie foarte atenți angajații

Salariații din mediul privat vor vedea zilele acestea, când primesc fluturașii pentru luna ianuarie și când încasează lefurile, dacă acestea le-au scăzut sau nu. Angajatorii care aveau de gând ca, în contextul legislației fiscale care prevede transferul de contribuții sociale de la angajator la angajat, să le mărească salariile brute puteau să le fi înmânat angajaților actele adiționale la CIM încă din decembrie sau pe parcursul lunii ianuarie, pentru a fi semnate de salariați.

Dacă până acum angajatorul v-a dat să semnați actul adițional la CIM, unde se vede majorarea salariului brut, atunci înseamnă că salariul net nu vi se diminuează. Dacă până acum angajații din mediul privat nu au semnat acele acte adiționale, atunci cel puțin pentru luna ianuarie salariul net al acelor persoane va fi diminuat, din cauză că toate contribuțiile sociale se rețin doar din salariul angajatului de la 1 ianuarie 2018.

Ce trebuie reţinut

În 2018, pentru un salariu net de 1.500 de lei, salariul brut trebuie să urce la 2.508 lei, însă contribuțiile sunt suportate de angajat, astfel: CAS (25%) – reprezintă 627 de lei, CASS (10%) – înseamnă 251 de lei, iar impozitul pe venit diminuat la 10% – reprezintă 130 de lei, informează GdS.

În total, din banii angajatului ajung la stat 1.008 lei, reprezentând 45% din venit, față de doar 594 de lei anul trecut (32,5% din salariul angajatului). Angajatorul mai plătește acum doar 2,25% la stat sub forma contribuției asiguratorie pentru muncă, în exemplul nostru fiind de 56 de lei.

Așadar, statul primește pentru același angajat 1.064 de lei pe lună de anul acesta, față de 1.070 de lei anul trecut, deci în scădere cu 6 lei, bani care rămân la dispoziția angajatorului. Având în vedere că toate contribuțiile sociale sunt, de anul acesta, doar în sarcina angajatorului, de acum înainte, orice majorare a cuantumului contribuțiilor sociale va fi suportată de angajat, ceea ce se traduce prin scăderea salariului net al angajatului, dacă angajatorul nu îi mărește brutul și nu este obligat să o facă. Și invers este valabil: orice scădere a cotei de contribuții ar însemna ca salariul net să crească.

Ne puteți urmări și pe Google News