Armata SUA - ajutor nesperat pentru China. Tabere de antrenament ale separatiștilor uiguri aflate în Afganistan au fost bombardate de către americani
- Radu Plugaru
- 9 februarie 2018, 14:56
Bombardamentele care au avut loc în provincia afgană Badakhshan, au distrus tabere de instruire ale talibanilor, precum și tabere ale Mișcării islamice din estul Turkestanului (ETIM), aflate în regiunea de frontieră a Afganistanului cu China și Tadjikistan.
"SUA a derulat aceste operațiuni pentru a demonstra sprijinul acordat Afganistanului și pentru a demonstra în fața țărilor vecine că această țară nu este un sanctuar sigur pentru teroriștii care doresc să efectueze operațiuni transfrontaliere", se arată în comunicatul de presă emis de forța NATO.
Comunicatul emis de misiunea NATO în Afganistan nu a oferit mai multe detalii în legătura cu aceste atacuri și nici nu a oferit o estimare a numărului de victime, dar a arătat faptul că Mișcarea Islamică din Estul Turkestanului (ETIM) se află în spatele unor atacuri teroriste îndreptate împotriva Chinei, iar doi dintre membrii acestei organizații au fost implicați într-o încercare de a comite un atentat împotriva ambasadei SUA din Kârgâzstan în anul 2002.
"Această grupare reprezintă o amenințare pentru China și se bucură de sprijinul talibanilor din Badakhshan și din întreaga regiune de frontieră", se mai arată în comunicat.
Grupul este alcătuit din membri ai minorității uigure din China, aceștia vorbesc o limbă de origine turcică și provin în provincia Xinjiang din vestul Chinei.
La Beijing, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că nu are informații despre această problemă, dar că lupta împotriva Mișcării Islamice din estul Turkestanului a reprezentat o "preocupare de bază în combaterea terorismului" pentru China.
"Lupta împotriva terorismului este responsabilitatea tuturor țărilor din lume", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez în cadrul unui briefing de presă vinerea aceasta.
China este de mult timp îngrijorată de faptul că instabilitatea din Afganistan s-ar putea extinde în provincia estică chineză Xinjiang .
Sute de persoane au fost ucise în ultimii ani în provincia chineză Xinjiang. Beijingul îi acuză de acest lucru pe separatiștii uiguri, deși unele organizații care militează pentru drepturile omului susțin faptul că că violențele reprezintă de fapt o reacție la politicile represive ale autorităților chineze.