COMPLICATUL CAZ al lui Alexander Adamescu şi RAPORTUL MI6 despre PONTA ŞI BLAIR. Britanicii, captivaţi de SISTEMUL ESTULUI

COMPLICATUL CAZ al lui Alexander Adamescu şi RAPORTUL MI6 despre PONTA ŞI BLAIR. Britanicii, captivaţi de SISTEMUL ESTULUI

„Morți suspecte, o încercare de a răpi o mamă în drum spre școală, în Londra și Tony Blair: Cum exploatează un stat corupt din UE legile Bruxelles-ului, pentru a-și rezolva problemele murdare în Marea Britanie.” Acesta este titlul dat de jurnaliştii de la Daily Mail unui amplu articol care se doreşte a fi o sinteză a jocurilor de putere din Estul Europei, România şi Rusia.

Din analiza britanicilor nu lipseşte nici raportul MI6 despre foştii premieri ai României şi ai Regatului Unit, Victor Ponta şi Tony Blair, subiect despre care puteţi citi mai multe detalii aici.

 

Articolul din dailymail.co.uk debutează cu statutul actual al lui Alexander Adamescu (39 de ani), care „a petrecut ultimele 18 luni luptând să nu fie extrădat în România”. Jurnaliştii englezi ştiu că fiul celui care a fost Dan Adamescu este acuzat de autoritățile române de mai multe infracțiuni printre care mită și spălare de bani. „Adamescu este fiul unui om de afaceri care a făcut o avere imensă după căderea comunismului”, remarcă aceştia.

 

„Fiul său susține acum că eforturile de a fi extrădat sunt parte a unui complot pentru a i se fura bunuri din imperiul său de business. Cazul este acum comentat în contextul unor acuzații că sistemul Mandatului de 

 

Săptămâna aceasta într-un episod difuzat de BBC al unui serial numit McMafia, a fost vorba despre gangsteri ruși care discutau cum pot corupe politicieni de la Moscova, pentru a aduce acuzații de fraudă contra unui  rival, un oligarh care trăiește la Londra. Bărbatul ar fi apoi extrădat din Marea Britanie la Moscova, unde fie ar fi trimis la închisoare pentru ani buni, fie, așa cum anunță cinic uneori, „ar dispărea”. 

 

Serialul televiziunii britanice portretizează capitala ca primul pătrat dintr-o tablă de șah globală, în care țări  străine,  corupte, și bande criminale nemiloase pot să-și pună în aplicare planurile comerciale profitabile, fără să li se întâmple nimic, scrie Daily Mail. Deși criticii spun că McMafia este doar un serial de ficțiune, o versiune a acestor povești este, de fapt, reală.

 

De exemplu, miercurea trecută, o astfel de poveste, similară celor din serialul TV a fost prezentată magistraților Tribunalului Westminster. Cazul se referă la un fost șef al serviciului secret MI6 şi la o acuzație despre o plată dubioasă de 220.000 de lire pentru ca Tony Blair să viziteze România, dar şi la o sinucidere dubioasă a unui martor-cheie, urmată de o moarte suspectă în închisoare a unui critic al guvernului român. În centrul acestui caz stă Alexander Adamescu, care și-a petrecut ultimul an și jumătate încercând să evite extrădarea sa în România. Este fiul unui om de afaceri, scrie ziarul britanic, care a făcut avere în țara est-europeană după căderea comunismului. Alexander este acuzat de guvernul român de mai multe infracțiuni, printre care mită și spălare de bani. Autoritățile vor să-l judece la București. 

Adamescu susține însă că nu va fi un proces corect, pentru că acest caz este fabricat, ca parte a unui scenariu elaborat de a-i fi furate anumite bunuri din imperiul de business al familiei sale. 

 

În această luptă, el este susținut de mai mulți parlamentari britanici, printre care Jacob Rees-Mogg, care a spus că „sunt semne de întrebare reale asupra acestei chestiuni, despre modul în care a fost tratat”. Adamescu spune că mama celor trei copii mici ai săi a fost victima unei tentative de răpire în zona St John’s Wood din Londra, operaţiune la care au participat doi bărbați cu cagule. 

 

În urmă cu un an, tatăl lui Adamescu a murit din cauza unei infecții bacteriane după ce s-a 

îmbolnăvit într-o închisoare sordidă din România. De atunci, cazul lui a fost propus spre discuție de la mai multe ori în Parlament, în contextul îngrijorărilor legate de sistemul de Mandat de Arestare European (n.r. - sub care România încearcă să obțină extrădarea lui). Sistemul este menit să asigure că un mandat emis de un judecător dintr-o țară este pus în practică într-o altă țară. Criticii acestui sistem spun că este utilizat pentru a urmări persoane pentru infracțiuni relativ minore și este folosit greșit de unele state. 

 

Mai există o intrigă a acestui caz. La fel ca în multe alte scandaluri recente referitoare la relația Marii Britanii cu alte țări cunoscute pentru mită și corupție, fostul premier Tony Blair apare în poveste. Documentele prezentate de avocatul lui Adamescu demonstrează o relație contractuală a fostului premier român Victor Ponta cu fostul premier britanic Tony Blair, Ponta fiind principalul acuzat că-i persecuta clientul.

 

Numele lui Tony Blair apare într-un raport al exporților redactat de fostul șef al serviciilor secrete britanice, Sir John Scarlett, și Lord Larlile, avocatul care a fost consilier guvernamental pe probleme de antiterorism. Se știe deja că Sir John, ca șef al MI6, a redactat dosarul privind armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, care s-a dovedit ulterior a fi fals, și i-a oferit, de fapt, lui Tony Blair motivul pe care îl dorea pentru a convinge parlamentarii britanici să aprobe invadarea Irakului. 

 

În prezent, Sir John și Carlile au o firmă privată de consultanță care oferă clienților consiliere strategică. Cei doi au fost angajați de Adamescu. Pentru a înțelege pe deplin această saga, trebuie să ne întoarcem la începutul anilor ”80, când Adamescu, pe atunci în vârstă de doi ani, a fost dus la tatăl său în Germania de Vest, fugind de regimul comunist. După ce au primit drept de rezidență, Dan Adamescu a vândut o colecție valoroasă de timbre și și-a început propria afacere, care a prosperat în acei ani cu economie înfloritoare. După căderea comunismului, Dan Adamescu s-a întors în România și a pus bazele conglomeratului numit Nova Group. În timp, el a ajuns să controleze mai multe centre comerciale și hoteluri, ca și principala societate de asigurări din România, Astra, și a cumpărat ziarul România Liberă. 

 

Alexander a crescut ca cetățean german și la 20 de ani a plecat să lucreze pentru firma familiei, înainte de a se muta la Londra, în 2012, unde spera să-și construiască o carieră de dramaturg.

Împreună cu partenera lui, Adriana Constantinescu (33 de ani), au cumpărat o casă într-o zonă rezidențială, unde locuințele costă în jur de 3 milioane de lire. Cei doi au doi fii, de cinci ani, respectiv 3 ani, și o  fetiță mai mică.

 

În România, însă, lucrurile au mers mai prost. 

 

Ziarul familiei sale, România liberă, publica articole critice la adresa lui Victor Ponta, politicianul de stânga  cunoscut drept „Kim Jong-un de România”, pentru modul în care organiza parade și festivități grandioase în stilul dictatorului nord-coreean. În 2012, Ponta a devenit premier și timp de trei ani, ziarul lui Adamescu a fost mereu critic la adresa lui, precizează sursa citată. De exemplu, scria că Ponta și-a falsificat anumite părți din CV și a plagiat aproape jumătate din teza de doctorat, din fragmente luate de pe internet. Îl acuza de corupție, publica articole în care se spune că atunci când era avocat, firma sa suprataxa clienți corporatiști majori. 

 

În 2014, guvernul Ponta a reacționat cu furie, autoritățile statului au preluat controlul asupra firmei de asigurări, Astra, care a fost apoi lichidată. Apoi Ponta l-a acuzat la tv pe Adamescu că ar fi condus „o rețea de corupți”, adăugând: „Sunt sigur că veți auzi în scurt timp mai multe lucruri despre biroul procurorului general”. Și așa a fost. Peste două săptămâni, polițiștii mascați au făcut un raid la locuința lui Adamescu din România și l-au arestat. A fost acuzat că a plătit 17.000 de lire mită judecătorilor care se ocupau de lichidarea firmei de asigurări.  

 

În procesul în care susținătorii lui spun că a fost o farsă, el a fost condamnat și trimis la închisoare pentru patru ani. În timpul procesului, un martor s-a sinucis în mod misterios, lăsându-i pe procurori să se bazeze pe mărturia unui singur martor care se contrazicea frecvent. Verdictul a fost contestat. Alexander Adamescu a deschis un proces la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor de Investiții din Washington, cerând 200 de milioane de lire compensații, pentru ceea ce el susține că au fost eforturi concentrate ale guvernului român de a distruge și naționaliza imperiul de business al familiei sale. 

 

Apoi, câteva zile mai târziu, afacerea sa întunecată s-a mutat în Marea Britanie. În iunie 2016, Alexander trebuie să susțină un discurs despre corupția din România la un club din centrul 

Londrei. Când se apropia de clădire a fost, însă, arestat de polițiștii metropolitani. Se emisese un mandat se arestare european, după ce autoritățile din România l-au acuzat de mituirea judecătorilor. Potrivit regulilor UE, polițiștii erau obligați să-ia jute pe colegii români, să-l aresteze pe Adamescu și să-l pregătească pentru extrădare, explică publicația britanică. 

 

De atunci, Alexander, care a plătit cauțiune, după două nopți petrecute la închisoarea Wandsworth, încearcă 

 

din greu să lupte cu extrădarea sa la București, un lucru de înțeles având în vedere destinul tatălui său. După ce a fost acuzat de mită, tatăl său a fost încarcerat la celebra închisoare Rahova, ținut în ceea ce el descria condiții sordide, inumane, unde s-a îmbolnăvit și a murit în ianuarie 2017, la 68 de ani. 

 

În timpul audierii lui Alexander, săptămâna aceasta, la magistrații din Westminster, avocații au susținut, în numele său, că cererea autorităților române ar trebui respinsă, pentru că acuzarea și procuratura sunt în totalitate motivate politic. 

 

Avocații guvernului român neagă, însă, aceste acuzații. Cazul ridică semne de întrebare despre sistemul mandatului european și dacă lasă loc de abuzuri unor guverne care vor ca cetățenii lor să fie extrădați din motive politice, nu ca parte a anchetei penale.

 

„Este o luptă contra luptă”, a spus Adamescu. „Am adus multe dovezi despre motivația politică, corupția și condițiile oribile din închisorile din România. Dar pentru că Marea Britanie este încă membră UE, regulile spun că eu trebuie să fiu extrădat”, a spus el, adăugând că au fost 18 luni foarte stresante pentru el și familia 

 

lui. A amintit întâmplarea soției, din 2016, când și-a lăsat copiii la școală și a fost abordată de doi bărbați mascați care au vrut să o ducă în mașina lor.„S-a aruncat pe jos. S-au luptat și între timp a venit altă mamă din școală și a început să țipe. A oprit un taxi și a întrebat ce se petrece, așa că cei doi bărbați au fugit”. Poliția a înregistrat incidentul ca tentativă de furt, dar bărbații nu erau interesați de cerceii ei de 4.000 de lire, de cheile mașini sau de poșetă”, povestește Adamescu, care crede că a fost o răpire organizată. 

 

Recent, Adriana a filmat mai mulți bărbați despre care credea că o urmăreau, când se afla la cumpărături. „Unul avea o stație de emisie-recepție și i-a auzit vorbind între ei în română. Apoi s-au ascuns”. Înregistrarea video a incidentului și o declarație a unui martor au fost depuse ca probe la proces. De asemenea, au fost depuse declarații de martori din partea lui Sir John Scarlett și Lord Carlile. Pe baza unor mărturii din 10 surse, inclusiv politicieni importanți din România, se susține că obiectivul extrădării lui Alexander Adamescu este de a paraliza finanțele familiei sale, pentru a 

reduce ziarul la tăcere.

 

Guvernul român și procurorii au o motivație politică, începută de guvernul Victor Ponta.

 

În mod ciudat, deși Sir John a fost prieten cu Tony Blair, detaliază în document legăturile fostului premier laburist cu Ponta. În 2016, Ponta a fost acuzat că a primit 220.000 de lire de la Sebastian Ghiță pentru a-l plăti pe fostul prim-ministru britanic, să vină în România. Acei bani au fost considerați o mită. Blair a vizitat România în 2012 și a primit o sumă foarte mare pentru a susține un discurs. În final, Ponta a fost acuzat de corupție, acuzații pe care le neagă. În Marea Britanie, Adamescu își așteaptă verdictul în cazul său de extrădare, care va fi dat peste cîteva săptămâni. „Este un coșmar, ca o sabie deasupra capului meu. Singurul lucru care-mi dă putere este că mai 

am încredere în justiția britanică”, a dezvăluit Adamescu”, se arată în articolul scris în ediţia online a ziarului Daily Mail