Cercetătorii japonezi se laudă cu un nou success după ce au creat banana cu coajă comestibilă pe care au botezat-o “Mongee”, adică “incredibil”.
Banana Mongee este realizate cu ajutorul unei metode ce nu implică utilizarea pesticidelor, numită ''trezire prin îngheţ-dezgheţ'', inspirată din Epoca de Gheaţă, ce presupune menţinerea plantelor la temperaturi de până la minus 60 de grade Celsius urmată de creşterea bruscă a temperaturii până la 26 de grade Celsius. Procesul declanşează o creştere rapidă ce reduce perioada tipică de doi ani de cultivare a unui banan la circa patru luni.
Rezultatul obţinut este un banana care, la prima vedere, pare normal însă este mult mai dulce în comparaţie cu o banană cultivată în mod convenţional şi, în plus, coaja sa este 100 % comestibilă.
Fructul nu este uşor de găsit. Livrările de Mongee sunt în prezent limitate la loturi mici, de zece banane, comercializate în fiecare săptămână pe plan local, fiecare fruct fiind vândut cu aproximativ 5 dolari.
Japonia nu este străină de invenţii în materie de fructe, în această ţară fiind creaţi pepenii pătraţi - cultivaţi în matriţe pătrate - mult mai uşor de transportat în comparaţie cu cei convenţionali, relatează Agerpres.