Cade ultimul tabù al armatei SUA. La West Point, nuntă GAY. Se căsătoreşte o pereche de ofiţeri. O palmă dată lui Trump
- Antonia Hendrik
- 22 ianuarie 2018, 12:07
Cade deci un alt tabù în forţele armate americane. Pentru prima dată o pereche de căpitani de acelaşi sex, în serviciu activ s-a unit prin căsătorie în legendara Academie militară de la West Point, în statul New York. E vorba de încă o victorie pentru comunitatea Lgbt din SUA, după ce preşedintele Trump avusese o tentativă de a elimina hotărârea predecesorului său, Barck Omaba, interzicând transgenderilor să servească în forţele armate.
Interzicerea căzuse pe 1 iulie 2016, ultima etapă a parcursului început în 2010 cu abolirea legii ''don't ask, don't tell'', care împiedica soldaţii se dezvăluie propria orientare sexuală şi care se pedepsea cu excluderea. Un tribunal federal a blocat însă hotărârea lui Trump şi astfel soldaţii gay au fost autorizaţi să se înroleze.
Şi iată că, potrivit New York Times, doi căpitani, Daniel Hall de 30 de ani şi Vincent Franchino de 26 de ani, şi-au îndeplinit visul căsătorindu-se la Cadet Chapel a United States Military Academy. Cei doi piloţi de elicopter Apache la baza Fort Bliss din Texas, s-au cunoscut chiar la West Point în 2009.
''Am trăit de toate, de la persoane care nu se simţeau comod alături de noi, până la alţii care ne făceau ''dosnici'' - a povestit căpitanul Franchino - dar cu toate astea, nimic n-a fost mai rău să suportăm ani de zile acel ''don't ask, don't tell''. ''Nu puteam spune adevărul de teama de ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Astfel am decis că nu vom mai dezvălui niciodată că suntem gay şi astfel nu vom fi daţi afară din armată''. ''Printre prietenii noştri de la West Point, se ştia că suntem homosexuali şi chiar dacă simţeam o atracţie unul pentru celălalt, nu puteam face sau zice nimic'', adaugă şi Hall.
Cei doi, radioşi şi foarte eleganţi în uniformele lor albastre, au fost sărbătoriţi de circa 150 de amici, colegi şi rude şi au explicat că totul s-a schimbat de când în septembrie 2011, când Congresul a abolit legea din "ERA Clinton".