VICLENIILE lui Kim: Cum bagă ZÂZANIE între Trump și Moon cu „Butonul Nuclear” și „Telefonul Roșu”

VICLENIILE lui Kim: Cum bagă ZÂZANIE între Trump și Moon cu „Butonul Nuclear” și „Telefonul Roșu”

Regimul comunist al lui Kim jong-un a schimbat strategia diplomatică, mizând pe adâncirea disensiunilor dintre Washington și Seul.

Phenianul s-a declarat gata miercuri, 3 ianuarie, să refacă linia de comunicație cu Seulul de la Panmunjom, localitatea de frontieră unde a fost semnat acordul de încetare a focului după războiul din Coreea (1950-1953). Un gest care continuă semnalele de deschidere de la 1 ianuarie.

Kom Jong-un a folosit ocazia mesajului de Anul Nou adresat națiunii sale pentru a evoca posibilitatea unor dialoguri bilaterale cu Sudul și a afirma că Phenianul ar putea participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeonchang, care au loc între 9 și 25 februarie.

Gestul rarisim de deschidere făcut de regimul comunist survine pe fondul unor tensiuni fără precedent, provocate de escaladarea programelor nuclear și balistic, în ciuda înăspririi sancțiunilor internaționale.

Seulul a răspuns propunând o rundă de discuții bilaterale pe 9 ianuarie, pe tema Jocurilor Olimpice dar și a „altor chestiuni de interes mutual pentru ameliorarea relațiilor inter-coreene”, scrie AFP.

Probabil pentru ca mesajul său să nu fie interpretat ca un semnal de slăbiciune, Kim a adăugat în mesajul său de Anul Nou că are în permanență la îndemână „butonul atomic”.

Această declarație a provocat o postare ironică pe Twitter din partea lui Donald Trump, în stilul său personal:

„Liderul nord-coreean tocmai a declarat că ‘butonul nuclear este pe biroul său în permanență’. Îl poate, vă rog, informa cineva din țara aia a lui sleită și înfometată că și eu am un buton nuclear, doar că este mult mai mare și mai puternic decât al lui? Și butoanele mele chiar funcționează!”

La rândul său, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a afirmat că discuțiile dintre Seul și Phenian sunt doar o „încropeală”. Purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat la rândul ei că liderul nord-coreean „încearcă să bage zâzanie” între Seul și Washington.

Regimul de la Phenian nu a părut impresionat de reacția americană, anunțând deschiderea telefonului roșu cu Seulul la ora 6.30, iar Kim a „salutat” sprijinul acordat de Seul propunerii sale, potrivit anunțului făcut de Ri Son-gwon, șeful Comitetului nord-coreean pentru reunificare pașnică a Coreei.

Nordul și Sudul sunt despărțite de zeci de ani printr-o Zonă Demilitarizată, una dintre frontierele cele mai înarmate din toate timpurile. Ultimele discuții bilaterale datează din decembrie 2015 și s-au soldat cu un eșec.

Linia telefonică de la Panmunjon le folosea celor două țări să facă bilanțul evenimentelor de două ori pe zi, până la întreruperea ei în 2016, după un conflict legat de complexul industrial comun de la Kaesong, care a dus la deteriorarea relațiilor bilaterale.

Seulul a calificat gestul Phenianului de a redeschide linia drept unul „foarte semnificativ”: „Acesta creează un mediu în care comunicarea să fie posibilă în orice moment”, a reacționat șeful administrației prezidențiale sud-coreene Yoon Young-chan.

Coreea de Sud este mult mai înclinată spre concesii pentru un dialog cu Nordul decât Statele Unite. Amplasarea în Sud de baterii anti-rachetă americane Thaad a provocat ample proteste, în rândurile unei populații speriate de perspectiva unui conflict militar cu Nordul

Washingtonul însă a afirmat în repetate rânduri că nu va accepta niciodată ca regimul de la Phenian să dobândească arma nucleară.

Nikki Haley a declarat că Statele Unite nu pot lua în serios discuțiile inter-coreene „dacă nu fac ceva pentru a duce la interzicerea tuturor armelor nucleare în Coreea de Nord”.

Însă Phenianul susține că are neapărată nevoie de armata nucleară pentru a se putea apăra de eventualele agresiuni ale Washingtonului.

În prezent, după ce a realizat a șasea experiență nucleară în istorie și se pare că a reușit să realizeze o rachetă balistică intercontinentală, Nordul lucrează la miniaturizarea unui focos nuclear, astfel încât să poată fi amplasat pe această rachetă, capabilă să lovească teritoriul american.

Înăsprirea sancțiunilor internaționale nu a descurajat regimul de la Phenian să renunțe la ambițiile sale nucleare.