11 reguli care trebuie respectate, când te întâlnești cu ursul. Recomandările specialiștilor care îți pot salva viața

11 reguli care trebuie respectate, când te întâlnești cu ursul. Recomandările specialiștilor care îți pot salva viața

Montaniarzi.ro a oferit câteva sfaturi legate de cum ar trebui procedat în situațiile în care oamenii se întâlnesc cu ursul. Cele mai dese situații de acest tip se petrec în excursiile la munte.

Motivul pentru care urșii nu ajung să interacționeze prea des cu oamenii constă în faptul că fiind un animal inteligent, în momentul în care simte prezența acestora, îi ocolește. Șansele cele mai mari de întâlnire cu acest mamifer sunt în zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populare, unde cazurile în care atacă sunt foarte rare spre nule, deoarece aglomerația îl face să fie defensiv.

Cu toate acestea, urșii pot fi periculoși dacă oamenii încalcă anumite reguli de comportament, în special când se află în zone mai izolate. Vă prezentăm 11 recomandări ale specialiștilor, care trebuie respectate cu sfințenie.

1. Mersul pe munte trebuie făcut în grupuri de minimum 5 persoane.

2. În cazul în care, din varii motive, o persoană rămâne singură și se întâlnește cu ursul, păstrarea calmului este cea mai importantă.

3. Un mic zgomot preventiv înaintea contactului vizual cu animalul poate să fie suficient pentru a-l îndepărta. Foarte important de reținut este că în momentul contactului vizual cu ursul, zgomotul nu mai poate fi considerat o armă pentru om, ci o amenințare la adresa animalului care, nu are cum decât să agraveze situația.

4. Retragerea trebuie să fie făcută în liniște, în direcția opusă de locul în care se află ursul, fără mișcări bruște. După ce ursul dispare din peisaj, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.

5. Urșii sunt atrași de stâne sau de locuri împădurite. Cele mai bune rezolvări, în zonele de risc, sunt călătoritul într-un grup compact cu zgomot prevenitiv înaintea contactului vizual.

6. Ursul nu trebuie să fie niciodată provocat de către oameni. De cele mai multe ori, evitarea contactului vizual este suficientă pentru ca animalul să nu se simtă amenințat.

7. Dacă dă semne de agresivitate, petardele și fumigenele roșii sunt cele mai bune arme pe care le poate folosi un om pentru a speria ursul.

8. Fuga este cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.

9. Urcatul într-un copac este a doua cea mai proastă decizie, deoarece ursul se pricepe mult mai bine decât orice om să se cațere. În plus, dacă depune tot acest efort înseamnă că este cu adevărat nervos.

10. Îndepărtarea de urs se face cu fața către el, nu cu spatele. În cazul grupurilor, mișcările trebuie să fie aceleași pentru a lăsa impresia animalului că vede un singur corp. Mișcările haotice îl pot face să atace, la fel ca zgomotul.

11. Dacă se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare sau țipă agresiv este aproape sigur că în trei-patru minute maximum va ataca. În acest timp, pot fi pregătite petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau alte arme.

 

Ne puteți urmări și pe Google News