Ministerul Agriculturii. Cât de sigure sunt roșiile românești pentru consum

Ministerul Agriculturii. Cât de sigure sunt roșiile românești pentru consum

Roşiile româneşti existente în prezent pe piaţă sunt sigure pentru consum, iar analizele realizate pe probe luate de la producătorii înscrişi în programul de sprijin pentru tomate nu au relevat depăşiri ale limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide.

„În urma verificărilor efectuate până la data de 13 iunie 2019, tomatele aflate pe piaţă sunt sigure pentru consum şi nu s-au depistat depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maxima admisă", precizează MADR într-un comunicat remis Agerpres.

Astfel, a fost prelevat un număr de 329 probe, din mai multe judeţe din ţară, din care 243 au fost analizate, iar 86 sunt în lucru.

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) efectuează în această perioadă controale în pieţe şi la locul de producţie (sere şi solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roşii de la producătorii înscrişi în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calităţii acestora, în special pentru a determina eventuala prezenţă a reziduurilor de pesticide.

„Autoritatea asigură consumatorii că roşiile existente pe piaţă la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acţiunile de control vor continua în toată ţara", se menţionează în comunicat.

Ministerul Agriculturii a anunţat, la începutul lunii iunie, că un număr de 214 beneficiari ai acestui program şi-au primit deja banii, în sumă totală de 3 milioane lei. Totodată, alte 1.757 de dosare se află în lucru, urmând ca după alimentarea conturilor MADR, banii să ajungă direct la fermieri, preciza pe 6 iunie MADR într-un comunicat remis AGERPRES.

Direcţiile Agricole Judeţene aşteaptă depunerea deconturilor justificative pentru cei care au valorificat cantitatea minimă necesară de 2.000 kg/1.000 mp, termenul limită de valorificare a producţiei obţinute fiind data de 15 iunie 2019.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai şi până în decembrie.

Pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/an, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News