În Polonia, articolul F-35 e mai bun ca Articolul 5 al NATO. SUA trimit mai mulți militari pentru apărarea polonezilor de Moscova

În Polonia, articolul F-35 e mai bun ca Articolul 5 al NATO. SUA trimit mai mulți militari pentru apărarea polonezilor de Moscova

Donald Trump a anunțat că va trimite o mie de militari americani suplimentari în Polonia, după ce, inițial, a avansat cifra de 2000. Trump a anunțat și că Varșovia ca cumpăra 30 de avioane de luptă F-35.

Clauza de solidaritate a NATO este Articolul 5, nu articolul F-35”, declara, în martie, ministrul Francez al Apărării, referindu-se la presiunile americane pentru a-și vinde ultimul model de avion de luptă. Dar se vede însă că achiziția de F-35 dă roade în protejarea consolidată a aliaților NATO. „Va fi o prezență (militară) pe termen lung, sperăm că va crește progresiv”, a subliniat Trump, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda. Duda s-a angajat să dezvolte și să susțină financiar infrastructurile necesare pentru facilitarea „unei prezențe americane crescute”. Un jurnalist l-a întrebat pe președintele polonez care ar fi nivelul de dorit al trupelor americane în Polonia. „Ar vrea să aibă 250.000 de militari”, a răspuns Trump în locul lui Duda, stârnind râsete în rândul asistenței, relatează AFP. Dar, aproximativ 5000 de soldați americani efectuează deja rotații pe sol polonez, în cadrul operațiunilor NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunțul american, văzând în el „angajamentul puternic” al SUA față de securitatea europeană și „forța legăturilor transatlantice”. Trump a precizat că militarii suplimentari vor fi transferați din Germania, unde, a subliniat el, se află staționați 52.000 de militari americani. Și a profitat de ocazie s-o atace iar pe Angela Merkel în legătură cu procentele din PIB al Germaniei alocate apărării. „Germania nu face ceea ce ar trebui să facă vizavi de NATO dar Polonia își respectă angajamentele”.

Trump: „mereu i-am iubit pe polonezi”

Locatarul de la Casa Albă a lăsat să se înțeleagă că ar putea vizita din nou Polonia, în toamnă, anunțând că Polonia a comandat 30 de avioane de vânătoare americane F-35. La scurt timp după acest anunț, un F-35 a survolat Casa Albă pentru a marca ocazia. Această nouă întâlnire dintre Trump și Duda este un simbol puternic pentru guvernul conservator polonez care denunță frecvent „comportamentul agresiv al Rusiei”, în special după anexarea, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea. De alt fel, după anunțul lui Trump, parlamentarii ruși au avertizat Polonia că „ar putea suferi represalii”. La prima întâlnire cu Trump, anul trecut, Duda a propus două miliarde de dolari, cel puțin, pentru implantarea unei baze militare americane permanente pe sol polonez, sugerând chiar să se numească „Fort Trump”.

Dar Pentagonul s-a arătat până acum reticent la idee, subliniind că spațiile propuse de guvernul polonez nu sunt suficient de mari pentru a permite un antrenament adecvat al soldaților americani. „Sper că Rusia va trata Polonia cu respect, aș acum o fac și alte țări din lume”, a răspuns Trump după ce a fost întrebat dacă se teme că consolidarea prezenței americane în Polonia va crește tensiunile dintre Washington și Moscova. „Mereu i-am iubit pe polonezi. Muncesc din greu, sunt inteligenți, își iubesc țara și iubesc și țara noastră”, a adăugat el. După anexarea Crimeii, NATO și-a sporit capacitățile militare pe flancul estic.

Noul portavion american nu-i frate cu F-35

Noul portavion USS Gerald Ford a costat 12 miliarde de dolari, fără a mai lua în calcul cele 5 miliarde investite în cercetare și dezvoltare. Cu un deplasament de 97.000 de tone și o lungime de 337 de metri , nava poate asigura 160 de ieșiri aeriene pe zi. Însă, potrivit unui raport al Comitetului forțelor armate din Camera Reprezentanților, momentan, nava nu poate exploata pe deplin avioanele F-35 C (varianta navală a F-35) . Valabil și pentru al doilea portavion nou, USS John. F. Kennedy, informează Opex 360. US Navy a relativizat problema, precizând că sunt necesare „modificări” pentru ca aceste nave să exploateze deplin capacitățile avioanelor F-35 pentru a fi eficace. Congresul a plafonat costurile pentru construcția USS Gerald Ford și USS John F. Kennedy. US Navy a acceptat preluarea navelor prevăzând viitoare investiții pentru a fi „compatibile” cu F-35, spre nemulțumirea Congresului.

Ne puteți urmări și pe Google News