Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ar putea primi luni sentința definitivă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
În prima instanță, Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
La ultimul termen, cel de lunea trecută, din 20 mai, judecătorii completului de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au hotărât ca sentința în procesul lui Liviu Dragnea să fie pronunțată pe 27 mai.
Avocatul lui Dragnea, Marian Nazat, a susţinut, în cuvântul final de la ultimul termen din apelul de la ÎCCJ, că faptele de care este acuzat clientul său fie s-au prescris, fie nu au fost săvârşite cu vinovăţie.
Procurorul a invocat „atitudinea procesuală nesinceră si minimalizarea competențelor pe care lege i le conferea lui Liviu Dragnea in calitate de președinte al CJ In raport cu directorul DGASPC!. „E autorul moral al infracțiunii de abuz în serviciu comisa de Alesu Floarea, un transfer aproape tipic de la autorul moral la cel faptic al infracțiunii de abuz”, a mai spus procurorul DNA, care a cerut pedeapsa maximă.
Anterior, completul de cinci judecători de la ICCJ a hotărât, după o scurtă deliberare, să respingă toate excepțiile de neconstituționalitate invocate de apărătorii șefului PSD și de celelalte părți implicate în proces.
Tot la ultimul termen, fostul director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a spus, în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că poate răsufla uşurată „după 7 ani de coşmar”. „Am recunoscut faptele încă din momentul în care am aflat că cele două angajate nu veneau la serviciu. Ce puteam să fac? Atunci nu puteam să fac altceva. Ce s-a spus în instanţă m-a surprins ca specialist. Cum poţi să spui că eşti pe o funcţie de conducere şi nu ai atribuţii? Cum s-a putut spune că eu ca director nu am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean? Cum? Vă imaginaţi că le păstrăm pe funcţii? Ce avantaje aş fi avut eu?”, a spus Floarea Alesu.
Un alt aspect important este acela că o sentință definitivă în cazul lui Liviu Dragnea nu ar mai putea fi atacată, chiar dacă o judecătoare din complet urmează să iasă la pensie la 1 iunie. Sentința va rămâne în picioare, chiar dacă unul dintre judecătorii din complet se pensionează și nu semnează motivarea, au explicat, lunea trecută, surse juridice.