Democraţii, căpoşi. Vor capul lui Trump cu orice chip! Vin cu un nou plan de demitere

Democraţii, căpoşi. Vor capul lui Trump cu orice chip! Vin cu un nou plan de demitere

Bătălia se intensifică în Congresul american. Un judecător a tranşat în favoarea democraţilor asupra finanţelor preşedintelui american. Conflictul dintre Donald Trump şi parlamentarii democraţi s-a acutizat ieri, Casa Albă ordonând bătrânului ei consilier juridic să nu răspundă la convocările Congresului.

Un republican iese din rânduri

Reprezentantul Statului Michigan, Justin Amash, a devenit primul ales conservator care a reclamat deschiderea unei proceduri de destituire (impeachment) împotriva lui Donald Trump. Suficient pentru a stimula pe aleşii democraţi care şi-au pus şeful, pe Nancy Pelosi, să lanseze procedura preliminară, ieri, în timpul unei reuniuni ''furtunoase'', potrivit Politico. 

La rândul său, fostul consilier juridic al Casei Albe, bătrânul Don McGahn, a indicat că nu va depune mărturie în faţa Congresului, astăzi, iar un judecător a dat dreptate aleşilor care au reclamat informaţiile financiare despre Donald Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o serie de tweeturi, Justin Amash a estimat că  ''puţini aleşi ai Congresului au citit raportul Mueller, care arată multe exemple de comportamente putând constitui calificativul de obstrucţionare a justiţiei''. El este deocamdată izolat.

Foarte critic la adresa lui Donald Trump, senatorul Mitt Romney, estimează că nu există probe suficiente. Ar trebui ca vreo 20 de senatori republicani să-l abandoneze pe preşedinte în cazul că la Camera reprezentanţilor se va vota pentru destituire.

Casa Albă opune rezistenţă

Conflictul dintre Donald Trump şi parlamentarii democraţi s-a acutizat ieri, Casa Albă ordonând bătrânului ei consilier juridic să nu răspundă la convocările Congresului. Don MvGahn a afirmat luni că nu va merge în faţa Congresului. McGahn afirmă  că în toiul anchetei asupra Rusiei, preşedintele american i-a cerut ''capul'' procurorului special, dar a refuzat să se execute. Acest episod este unul din cele mai problematice pentru Trump privind o eventuală obstrucţionare a justiţiei.

Tot în logica aceasta, Casa Albă s-a opus unei alte anchete lansată în Cameră, care duce la finanţele lui Donald de dinaintea alegerii sale. Democraţii suspectează că mogulul imobiliar ar fi umflat valoarea proprietăţilor sale penru a obţine împrumuturi. Pentru a afla mai multe, Comisia de control a ordonat fostului contabil-şef al lui Donald Trump de a-i transmite o serie de documente finaciare.

Pentru a bloca acest ordin, Casa Albă a luat măsurile legale sesizând justiţia şi pledând că Congresul nu avea nevoie de aceste informaţii pentru a-şi asigura rolul de legiuitor. Un judecător federal de la Washington a respins luni aceste argumente şi a estimat că ''nu era sarcina tribunalului să judece dacă acţiunile Comisiei răspund unei comenzi şi unei motivări politice''.