Iohannis a dezamăgit-o pe Dăncilă. Mesajul transmis de președinte este clar: „Nu este locul ei aici!”

Iohannis a dezamăgit-o pe Dăncilă. Mesajul transmis de președinte este clar: „Nu este locul ei aici!”

Președintele Klaus Iohannis a explicat că nu a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Summit-ul de la Sibiu deoarece, așa cum prevede arhitetura constituțională a României, șeful statului este cel care trebuie să participe în Consiliul European.

Klaus Iohannis a explicat faptul că Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summit-ul UE de la Sibiu, nu din rea-voință, ci pentru că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment. 

În această situație, Klaus Iohannis va fi reprezentantul României. 

„Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm (...) Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea/”, spune Iohannis, menţionând şi că „cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk.”, a mai spus Iohannis, conform Antena 3. 

Premierul Dăncilă s-a arătat nemulțumit de faptul că nu a fost invitat la lucrările summit-ului.

„Nu pot să vă spun dacă merg (la summitul de la Sibiu - n.r.), nu am fost invitată încă. Dacă va exista o invitație, cu siguranță voi merge, dar o invitație la summit, cu toți liderii, pentru că aici este o contradicție: Guvernul României a fost cel care a asigurat organizarea summitului din punct de vedere financiar, președintele Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este premierul, toți miniștrii asigură președinția la Consilii, deci cum să vorbești... toate rezultatele, 90 de dosare legislative puse pe masă și încheiate arată o muncă titanică din partea Guvernului și mi se pare, totuși, nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant - este și sărbătoare - ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri din partea... nu numai din partea statelor membre, am văzut că și alte state au făcut referire la acest lucru... să nu fie invitați la summit”, a spus Viorica Dăncilă, într-un reproș voalat la adresa președintelui Klaus Iohannis, care este gazda summitului de la Sibiu.