NATO întărește apărarea României. Care este următoare mutare a Alianței Nord-Atlantice?
- Andrei Arvinte
- 5 mai 2019, 09:21
Radu Tudor vorbește despre inițiativa NATO de a întări apărarea României, dar și a Flancului Estic. Detalii au fost oferite de generalul maior Daniel Petrescu, comandant al Comandamentul Multinațional al Diviziei Sud-Est și șeful de Stat Major al acestui comandament, colonelul Ovidiu Lungu.
Radu Dobrițoiu realizează singura emisiune radio din România dedicată valorilor euroatlantice și eforturilor depuse în primul rând de militarii români pentru consolidarea profilului nostru de stat membru NATO, scrie Radu Tudor pe blogul său.
„RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 mai, ora 21:05) – Emisiunea: “Euroatlantica”
Radu Dobriţoiu: Alianţa Nord-Atlantică îşi reconfigurează comandamentele militare, evoluţie susţinută şi în cadrul ultimului summit de la Bruxelles. Departe însă de numărul de comandamente aliate din perioada Războiului Rece, noua configurație se adaptează la situația prezentă de securitate generată de acțiunile militare ale Federației Ruse, începute în anul 2014, când a fost ocupată Peninsula Crimeea şi au fost lansate operațiuni militare în estul Ucrainei. În acest context geostrategic, NATO a decis la ultimele două reuniuni importante din Polonia și Belgia să înființeze noi comandamente, inclusiv pe teritoriul României.
Este vorba de mari unități – respectiv, o brigadă multinațională, un comandament de divizie multinațională și, în viitorul apropiat, un comandament de nivel de corp de armată al NATO, care va funcționa tot pe teritoriul României, cu scopul de a întărit Flancul de Est al NATO, pe zona de Sud-Est. Invitații acestei ediții în studioul Radio România Actualități sunt: generalul maior Daniel Petrescu, doctor în științe militare, comandant al Comandamentul Multinațional al Diviziei Sud-Est și șeful de Stat Major al acestui comandament, colonelul Ovidiu Lungu.
Generalul Daniel Petrescu este veteran al teatrelor de operații din Kosovo, Bosnia-Herțegovina și a fost comandant de batalion în Afganistan și Irak. La rândul său, colonelul Ovidiu Lungu este veteran al misiunilor din Irak și Afganistan, unde a participat ca ofițer de Stat Major și şef de operații, alături de emblematicul Batalionul 2 Călugăreni, unitate pe care a comandat-o în 2016, în cadrul misiunii NATO Resolute Support în Afganistan. Sunt Radu Dobrițoiu şi vă invit să rămâneți alături de Radio România Actualități pentru a asculta emisiunea “Euroatlantica”.
Tema ediţiei: “Comandamente aliate în România, pe Flancul de Est al NATO”. Bună seara, domnule general Daniel Petrescu! Bună seara, domnule colonel Ovidiu Lungu! Bun venit, la Radio România Actualități, la emisiunea “Euroatlantica”!
Gen. Daniel Petrescu: Bună seara, domnule Dobrițoiu! Bună seara, ascultătorilor! Şi mulțumesc pentru invitație.
Radu Dobriţoiu: Îmi aduc aminte, domnule general Daniel Petrescu, am fost împreună și în misiuni umanitare, ocazie cu care am împărțit copiilor de acolo din Irak jucării, mulți dintre ei, aproximativ 70%, primeau primele jucării din viața lor, din partea trupelor românești, militarilor români, care au desfășurat atunci o misiune civil-militară împreună cu Radio România.
Gen. Daniel Petrescu: A fost un gest frumos pe care am reușit să îl facem, dar mai ales că a fost un gest frumos venit din țară, de la o serie de licee din București care ne-au sprijinit şi au adunat aceste jucării și le-au trimis contingentului românesc din Irak.
Radu Dobriţoiu: Şi de la Iaşi, să ne aducem aminte, pentru că este vorba de studiourile teritoriale și regionale ale Radio România, au fost donate jucării de către copiii din România și, bineînțeles, împreună cu militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, îmi aduc aminte și de ofițerul de relații publice Carol Florea, împreună cu care am organizat și am…
Radu Dobriţoiu: Să îl ascultăm. Împreună cu care am făcut aceste gesturi minunate. Iată suntem nu departe de Sărbătorile Pascale și e bine să ne gândim la acei minunați copii care primeau primele jucării din partea românilor, din partea militarilor români. Domnule general maior Daniel Petrescu vorbim în această seară despre comandamente românești pe Flancul de Est al NATO. Pentru a contura mai bine aceste structuri, vă rog să le enumerați dumneavoastră și să explicați pentru ascultători importanța acestor comandamentele.
Gen. Daniel Petrescu: Eu le-aș numi mai corect comandamente NATO pe teritoriul României, pentru că dacă vorbim de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est este un comandament care aparține structurii de forțe a NATO. De asemenea, Unitatea NATO de Integrare a Forţelor Aliate – NFIU – este tot un comandament, localizat în Bucureşti. Atât comandamentul pe care îl conduc, cât şi NFIU au fost stabilite în Bucureşti, ca urmare a rezoluţiilor Summitului NATO din Ţara Galilor – şi vă amintiţi planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. După Summitul NATO de la Varşovia, ca urmare a deciziei aliate, a fost înfiinţată Brigada Multinaţională – Brigada Multinaţională de la Craiova, care are tot un comandament multinaţional…
Radu Dobriţoiu: Cu un comandant român, aşa cum este şi cazul Diviziei şi cum se va întâmpla, probabil, şi în situaţia comandamentului de nivel de corp de armată, fiind pe teritoriul României, va avea tot un comandant român.
Gen. Daniel Petrescu: În general, se stabileşte o naţiune-cadru sau mai multe naţiuni-cadru. Dacă este o singură naţiune-cadru, în general, acea naţiune asigură comandantul şi cea mai mare parte a personalului comandamentului, dacă sunt mai multe naţiuni-cadru, cum este, de exemplu, Corpul NATO de Nord-Est din Polonia, atunci comanda este rotațională. Dar vorbeam de cele trei structuri: Comandamentul Multinațional de Divizie, NFIU şi Brigada Multinațională, cu un comandament recunoscut de NATO și structuri românești și structuri străine afiliate în acest comandament”.