Tomberoanele SF ale lui Robert Negoiță s-au stricat

Tomberoanele SF ale lui Robert Negoiță s-au stricat

Inaugurate cu surle și trâmbițe, ca și o premieră nemaivăzută pe plaiuri mioritice, celebrele tomberoane subterane montate, în Sectorul 3, în prezența primarului Robert Negoiță, s-au defectat, la doar câțiva ani de la inaugurare. Practic, sistemul care ridică cuvele cu gunoi la suprafață a rămas înțepenit de mai bine de două luni de zile.

Locuitorii Sectorului 3 sunt revolatați de „parfumul” pestilențial care răzbate din pubelele verzi, rămase la suprafață. Am întrebat, ca orice cetățean, un lucrător al firmei de salubritate a primăriei: ce s-a întâmplat? Mi s-a spus că s-a defectat mecanismul care ridică și coboară pubelele, dar că se repară... Și au trecut, de atunci, aproape trei luni. Acest sistem pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și asimilabile constă în amplasarea de containere în subteran.

Primele „tomberoane SF”, cum li se ziceau atunci, au fost inaugurate în iunie 2013, în premieră în București, de primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță. Practic, sistemul a fost pus în aplicare de Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Rosal, firma de salubritate care a și asigurat investiția. Până la sfârşitul acelui an, urmau să fie înlocuite toate cele 300 de containere vechi.

Fiecare sistem a costat 15.000 de euro, adică o investiție de 4,5 milioane de euro, însă primăria nu a cheltuit nici un ban. Costul a fost suportat de Rosal. După doi ani, Primăria Capitalei a decis să implementeze sistemul în toate celelalte sectoare. Numai că, pe 14 august 2018, Consiliul Local Sector 3 a aprobat, la propunerea primarului Robert Negoiță, înființarea Direcției Generale de Salubritate în cadrul Primăriei, fapt care a scos de pe piață firma Rosal.

În aceste condiții, au început să apară problemele. Prima: grămezi de gunoaie pe care nu le mai ridica nimeni. A doua: defecțiunile la „tomberoanele SF”, pe care nu se știe cine le va repara, având în vedere că aveau asigurată mentenanța de către firma scoasă de pe piață, Rosal. Soluția „salvatoare” găsită de primarul Negoiță se regăsește în Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 3, din 31 ianuarie 2019 prin care s-a decis aprobarea unei investiții de peste 10 milioane de euro, pentru 250 de astfel de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News