Tribunalul din Londra a demarat examinarea cererii de extrădare în SUA a lui Assange. Ce le-a cerut fondatorul WikiLeaks judecătorilor

Tribunalul din Londra a demarat examinarea cererii de extrădare în SUA a lui Assange. Ce le-a cerut fondatorul WikiLeaks judecătorilor

Assange, fondatorul WikiLeaks, a declarat ieri printr-o legătură video cu tribunal din Londra că nu doreşte să fie extrădat în Statele Unite ale Americii, unde îl aşteaptă un proces pentru atac cibernetic. Aşşange a declarat: Am făcut ceea ce credeam că era cel mai bun lucru sau poate singurul lucru pe care l-aș fi putut face", a declarat el, potrivit știrilor britanice.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat, joi, într-un tribunal din Londra că demersul lui a protejat "mulți oameni" și a refuzat să fie extrădată în Statele Unite pentru a face față procesului pentru unul dintre cele mai mari compromisuri de informații clasificate din istorie.

Întrebat la ședința preliminară  de la Westminster Magistrates 'Court, dacă acceptată să fie extrădat în Statele Unite, Assange, care apare printr-o legătură video dintr-o închisoare britanică, a declarat: "Nu doresc să mă predau, nu doresc să fiu extrădat. Sunt jurnalist câștigând multe premii, am protejat mulți oameni".

SUA au cerut extrădarea lui Assange, după arestarea sa pe 11 aprilie de către poliţia britanică în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase încă din 2012. El a fost condamnat miercuri de justiţia britanică la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată. 

În Statele Unite, Assange este acuzat de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Dar avocaţii săi se tem că în cazul extrădării sale el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.  

Curtea de magistraţi din Westminster a întrerupt deliberările până la 30 mai pentru o audiere procedurală, după care va urma o audiere de fond, programată la 12 iunie. După cum a relatat anterior presa britanică, justiţia nu poate începe examinarea problemei extrădării lui Assange pe fond până când acesta nu-şi va ispăşi pedeapsa de 50 de săptămâni pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, notează nytimes.

 

Ne puteți urmări și pe Google News