S-a descoperit antidotul pentru înțepătura celei mai periculoase meduze din lume

S-a descoperit antidotul pentru înțepătura celei mai periculoase meduze din lume

Cercetătorii încearcă de mult timp să afle cum acționează veninul meduzelor cutie, care provoacă agonii severe, inflamație sau chiar atac de cord. Un nou studiu ar putea avea răspunsul la această întrebare, potrivit publicației Science.

Până la 40 de oameni mor în fiecare an din cauza înțepăturilor meduzelor cutie, considerate cele mai periculoase meduze din lume, a căror înțepătură poate să ucidă o persoană în doar câteva minute.

Descoperirile făcute recent în cercetarea veninului de meduză reprezintă, potrivit biochimistului Angel Yanagihara, de la Universitatea din Hawaii, un adevărat „tur de forță”.

„Oamenii mor și nu rămâne nicio urmă în arhivele publice. Sunt aproximativ 500 de victime pe an doar în Filipine”, a declarat Yanagihara.  Până în momentul de față, nimeni nu a reușit să afle cum pătrunde veninul meduzei cutie în celulele omului, dar cele mai recente cercetări au demonstrat că, o categorie de proteine, care acționează un soi de pori, duce la distrugerea celulelor roșii și membrana celulară, cauzând durerea, iar mai apoi decesul.

Studiul a fost realizat de geneticianul Greg Neely de la Universitatea din Sydenya și a vizat Chironex fleckeri, specia de meduze responsabilă pentru cele mai multe morți umane. Rezultatele au sugerat că veninul țintește patru gene implicate în producere colesterolului. Doua substanțe, MbCD și HPbCD, au reușit să oprească acțiunea veninului timp de 15 minute. HPbCD a fost administrată apoi și șoarecilor de laborator, având același efect. Veninul unei meduze este compus din peste 250 de proteine, iar surprinzător este faptul că poate fi blocată cu o singură substanță. „Am fost norocoși că a funcționat. Dacă următoarele teste vor da rezultate, antidotul va reprezenta un pas științific importan”, a declarat Neely.

 

Ne puteți urmări și pe Google News