Procurorul general interimar declanșează verificări la Parchetul General. Ce act dorește să găsească

Procurorul general interimar declanșează verificări la Parchetul General. Ce act dorește să găsească

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că va face verificări pentru a vedea dacă Ministerul Public a făcut sau nu o analiză cu privire la impactul modificărilor codurilor penale în Parlament.

Bogdan Licu a anunțat că va verifica dacă la nivelul Ministerului Public s-a realizat o analiză asupra impactului modificării codurilor penale în Parlament.

„Voi verifica astăzi dacă la nivelul Ministerului Public s-a făcut vreo analiză asupra impactului măsurilor legislative adoptate pe 24 aprilie de către Parlament", a declarat, joi, Bogdan Licu.

Modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. S-au înregistrat 181 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” și o abținere în cazul Codului de procedură penală și de voturi 180 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” și 2 abțineri.

Cele două acte normative au trecut cu sprijinul deputaților UDMR și de la alte partide, deoarece coaliția PSD-ALDE nu mai are de anul trecut majoritate în Camera Deputaților. În timpul votului pe articole, ministrul PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, a stat în aceeași bancă cu liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, cel care indică modul în care votează parlamentarii formațiunii. De altfel, UDMR a votat și în comisia Iordache modificările aduse de PSD și ALDE celor două Coduri penale.

La Codul de procedură penală au votat „pentru”, pe lângă deputații PSD și ALDE, și 13 deputați UDMR, 8 deputați de la minorități, 3 deputați neafiliați și unul de la PMP.

La Codul penal au votat „pentru”, pe lângă deputații PSD și ALDE, și 13 deputați UDMR, 7 deputați de la minorități, 3 neafiliați și unul de la PMP.

Comisia Europeană are în vedere noi contramăsuri împotriva României în urma relaxării legislaţiei anti-corupţie, a declarat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Răspunzând marţi unei întrebări adresate de un jurnalist, purtătorul de cuvânt comunitar a spus: „Dacă întrebarea dumneavoastră se referă la măsuri imediate şi decisive în cazul pe care l-aţi menţionat, răspunsul este „da”. Da, se va întâmpla”. El nu a menţionat însă în ce ar consta măsurile despre care a vorbit.

O posibilitate ar fi lansarea unei proceduri de infringement, a cărei etapă finală ar putea fi sesizarea de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a UE. O altă posibilitate ar fi activarea articolului 7, măsură deja luată împotriva Ungariei şi Poloniei. Activarea articolului 7 poate implica suspendarea dreptului de vot al unui stat în Consiliul UE, dar cu condiţia ca toate celelalte state membre să fie de acord cu o asemenea sancţiune.