Un cutremur de magnitudinea celui din Sălaj poate fi mai periculos ca unul din Vrancea
- Mihnea-Petru Pârvu
- 2 mai 2019, 01:51
În ultimele două săptămâni, pe teritoriul țării noastre, dar și la vecinii sârbi și bulgari s-au produs cutremure de mică magnitudine și de adâncimi reduse.
Ceea ce este surprinzător pentru oameni este că, cel puțin cel de ieri, 1 mai 2019, la ora 09.00, catalogat de Institutul Național de Fizică a Pământlui la 4 grade pe scara Richter, a fost un seism care s-a produs la o adâncime de doar un kilometru, într-o zonă unde astfel de mișcări telurice sunt extrem de rare, mai exact în Crișana, județul Sălaj. El s-a simțit cel mai puternic în municipiul Zalău, orașele Huedin și Șimleu Silvaniei și comuna Cehu Silvaniei.
Cum de s-a produs un astfel de cutremur tocmai în ceastă zonă care nu este cunoscută ca fiind una cu rism seismic deosebit explică dr. ing. Mihai Diaconescu, geofizician la INFP: „Într-adevăr, zona nu este cunoscută ca fiind una cu risc seismic periculos, dar au mai fost cutremure acolo cu această magnitudine sau chiar mai mare. Ea este o zonă mai deosebită prin adâncimea la care se produc seismele, ușor superficiale, la adâncimi de doar câțiva kilometri, dar și prin raritatea lor, o dată la câțiva ani, spre deosebire de Vrancea unde sunt cutremure zilnic și chiar de mai multe ori pe zi”.
Nicio legătură între seismele de la noi și cele din vecini
Geofizicianul suține că nu există niciun fel de legătură cu alte zone seismice din țările vecine, cum ar fi Serbia și Bulgaria unde, exact în aceeași perioadă, s-au produs cutremure similare.
Localnicii spun că a fost puternic
„Eram la benzinărie și alimentam, iar sticlele de pe rafturi se mișcau de zici că era teatru de păpuși”, „Am trăit și un cutremur în Zalău. Nu-mi vine să cred. A început să se miște mobila și lucrurile din casă” erau speriați de-a binelea zălăuanii intervievați de colegii de la Ziarul de Zalău. Iar altul era în pragul unui atac de panică: „Și acum am picioarele amorțite și nu-mi vine să cred că a fost cutremur. Mi-a căzut televizorul de pe perete”. Și Facebook-ul a fost plin de comentarii. „La Huedin l-am simțit! Scurt, dar ne-a legănat puțin!”, a postat o femeie.
Cutremurele de mică adâncime pot produce daune mari
Mai nou, o altă întrebare îi frământă și pe oamenii care locuiesc în zone care nu sunt deosebit de active din punct de vedere seismic. Cutremurele produse la adâncimi mici sunt mai periculoase decât cele de mare adâncime sau dimpotrivă? Mihai Diaconescu explică, pe înțelesul oricui: „Depinde de magnitudinea fiecărui seism. Un cutremur de 4 grade la o adâncime mică, de până la trei kilometri, poate să producă efecte asupra oamenilor mai puternic decât unul de 5 grade, dar la o adâncime de 80-100 de kilometri”.