BREXIT. FMI trage semnalul de alarmă. Ce se va întâmpla cu economia britanică

BREXIT. FMI trage semnalul de alarmă. Ce se va întâmpla cu economia britanică

BREXIT. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a atras atenția, joi, că o extindere a Articolului 50 va „obstrucționa” creșterea economică a Marii Britanii.

Liderii celor 27 de state ale UE au hotărâ, joi, împreună cu premierul britanic Theresa May să amâne Brexitul pentru o perioadă de șase luni, până la 31 octombrie, timp în care guvernul londonez va încerca să ajungă la un acord cu opoziția laburistă pentru adoptarea acordului de retragere.

Vorbind în avanpremiera reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM), care va avea loc la Washington, în perioada 12-14 aprilie, Lagarde a avertizat: „Dacă va fi o incertitudine prelungită, putem să ne imaginăm că impactul asupra încrederii va continua, dacă întrebăm investitorii privind unde decid să se extindă, să-şi înfiinţeze companii, cum să-şi organizeze lanţul de distribuţie, oamenii se vor întreba: ce va urma şi cum se va rezolva? Deci, această incertitudine va avea un impact negativ, nu am nicio îndoială în legătură cu asta”.

De asemenea, şeful FMI şi-a exprimat simpatia faţă de dificultăţile cu care se confruntă oamenii de afaceri britanici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar în cazul implementării unor planuri de urgenţă, oamenii de afaceri britanici se vor confrunta cu perturbări în eventualitatea unui Brexit fără acord şi ar putea fi nevoiţi să-şi revizuiască în scădere estimările, a explicat Lagarde.

Destăinuindu-şi opinia personală, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a afirmat că procesul legat de Brexit „este foarte, foarte îngrijorător pe de o parte şi foarte trist. Am crescut de-a lungul Canalului Mânecii şi în oraşul Le Havre, şi pentru mine să pot traversa către Southampton, într-un mod lejer şi nestingherit, a fost minunat”.

„Riscul unui Brexit fără acord în 12 aprilie a fost eliminat, deci măcar Marea Britanie nu va ieşi din UE în 12 aprilie fără un acord. Cred că un Brexit fără acord ar fi un rezultat teribil”, a adăugat Lagarde, conform Agerpres.