Cum să te îmbraci la un interviu

Cum să te îmbraci la un interviu

Pe lângă emoțiile asociate întrebării ”Oare sunt destul de bună pentru acest job?”, ce țin de competențele noastre, o altă problemă și-a făcut, cu trecerea timpului,

Interviurile de angajare reprezintă momente importante în viețile noastre, indiferent dacă acestea sunt primele experiențe de acest tip sau dacă fac parte dintr-un șir considerabil de discuții profesionale.

 

 

Pe lângă emoțiile asociate întrebării ”Oare sunt destul de bună pentru acest job?”, ce țin de competențele noastre, o altă problemă și-a făcut, cu trecerea timpului, loc în viețile noastre: ”Cum trebuie să te prezinți în fața angajatorului?”.

Astfel, dacă ai ajuns la momentul în care ești chemată la interviu, vrând să faci o impresie bună, mai mult ca sigur te-ai întrebat și tu ce ar fi bine să porți. Acest articol vine în întâmpinarea ta cu sfaturi care îți vor fi utile atât la interviu, cât și în alte contexte profesionale.

 

Ținuta pentru interviu - Recomandări general valabile

Primul pas pe care trebuie să îl urmezi pentru stabilirea unei ținute reușite este documentarea. În acest stadiu, pe lângă lucrurile deja evidente, respectiv faptul că trebuie să te îmbraci curat, neutru, să ai un aspect îngrijit, trebuie ținut cont și de contextul pentru care te pregătești.

 

Mai exact, este important să ții cont de profilul angajatorului și de industria în care urmează să lucrezi sau de locația în care interviul tău se va desfășura. Potențialii angajatori vor avea anumite așteptări de la viitorii lor angajați, inclusiv în ceea ce privește stilul lor vestimentar.

 

Atenția la detalii va fi testată în această etapă, iar rețelele sociale  vor deveni prietenii tăi. Poți studia website-ul companiei la care te vei prezenta la interviu pentru a descoperi imagini cu actualii săi angajați, din care să te inspiri.

 

Dacă, totuși, nu găsești astfel de imagini, alte detalii precum domeniul de activitate a companiei, culorile neutre și croielile clasice rămân prietenii tăi de nădejde pentru acele momente în care nu știi cum să te îmbraci la un interviu.

Ținute pentru femei potrivite pentru interviu

Faptul că femeile sunt indecise atunci când vine vorba de alegerea hainelor potrivite pentru diverse ocazii, indiferent cât de multe ținute au în garderobă, nu mai este un secret de multă vreme .

 

  • În funcție de domeniul de activitate a angajatorului, poți opta pentru o ținută formală precum un costum alcătuit din pantaloni sau fustă, pantofi cu toc și cămașă.

  • Poți alege și un outfit casual, alcătuit din pantaloni comozi, dar suficient de eleganți, o bluză și tocuri mici, atunci când acest lucru este potrivit.

  • Poți purta o rochie office, cu o croială simplă, clasică, uni, într-o culoare neutră sau pastel, dar aici, ca și în cazul combinațiilor cu fustă, trebuie să  optezi pentru lungimea potrivită. O fustă sau o rochie până la genunchi sau midi este cea mai potrivită alegere.

  • Este recomandat să eviți surplusul de accesorii (câteva bijuterii minimaliste sunt suficiente), ținutele decoltate, mulate, în culori stridente sau excesiv de informale.

  • În general, orice ținută ai alege să porți trebuie să indice profesionalism, atenția la detalii fiind necesară pentru a afișa o imagine impecabilă.  

Ce ținute pot alege bărbații pentru interviu

Dacă, în cazul doamnelor, alegerea pare una destul de complicată, trebuie menționat faptul că lucrurile nu sunt foarte simple nici în cazul bărbaților.

 

  • Pentru a obține o ținută formală, un costum în culori neutre, care să se potrivească perfect, reprezintă cea mai inspirată alegere, alături de cămășile în culori deschise și de o cravată asortată atent.

  • Calitatea materialului și croiala sunt foarte importante, alegerea unui costum confecționat dintr-un material bun, bleumarin sau negru, croit pentru corpul tău fiind o alegere optimă.

  • Dacă angajatorul este adeptul ținutelor informale, pantalonii asemănători celor de costum, dar mai lejeri, cămașa uni și pantofii comozi reprezintă articole vestimentare potrivite.

  • Evită imprimeurile, blugii și accesoriile care par a fi de calitate inferioară.

  • În ceea ce privește accesoriile, cea mai inspirată alegere rămâne, în ambele versiuni de ținută, ceasul, iar în cazul unei ținute formale acesta poate fi completat și de o pereche de butoni.

 

Astfel, atenția la detalii și înglobarea acestora în context pot să te ajute să obții jobul pe care ți-l dorești, iar  ținuta potrivită va spori încrederea în tine (te simți bine atunci când arăți bine) și te va ajuta să faci o primă impresie bună în fața angajatorului.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News