După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, comediantul Vladimir Zelensky conduce în Ucraina. Când va avea loc a doua rundă a alegerilor

După numărarea a peste  60% din buletinele de vot, comediantul Vladimir Zelensky conduce în Ucraina. Când va avea loc a doua rundă a alegerilor

Comediantul Vladimir Zelensky conduce în alegerile prezidențiale din Ucraina, cu peste 30% din voturi, după ce peste 60% din buletinele de vot au fost numărate. Actualul președinte Petro Poroshenko este al doilea cu doar 16,4%.

Zelensky, un nou-venit în politică, şi-a axat campania pe anticorupție. Criticii spun că este doar o "mască", în spate aflându-se magnatul Igor Kolomoisky, o afirmație pe care ambii au respins-o.

Poroșenko a mulțumit tuturor ucrainenilor pentru participarea la vot. Ucraina nu a văzut niciodată o concurență aşa de dură ca în timpul acestor alegeri, a spus el, adăugând că: "consideră că  este un semn foarte bun".   

Campania lui Poroșenko s-a concentrat pe promisiunea că într-o zi Ucraina va adera la UE și NATO. El s-a prezentat, de asemenea, ca un naționalist ferm, deoarece a propus restricționarea utilizării limbii ruse în Ucraina pentru a promova limba ucraineană și, și-a exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă din Ucraina recent formată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă niciunul dintre candidați nu primește 50% plus unu, al doilea tur va avea loc pe 19 aprilie între primii doi candidați. Cel puțin 45% dintre alegătorii eligibili și-au exprimat votul în alegeri, dar nu există încă date finale privind prezența la vot. 

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a anunțat oficial că va avea loc o a doua rundă a alegerilor prezidențiale din 2019. Acesta este programat pentru 21 aprilie, când Poroșenko va concura împotriva lui Zelensky, care a marcat de două ori mai multe voturi în prima rundă începând cu după-amiaza de luni, notează rt.com