Descoperire incredibilă a oamenilor de știință. Se poate găsi răspunsul uneia dintre cele mai arzătoare întrebări. Particulele care ne spun adevărul

Descoperire incredibilă a oamenilor de știință. Se poate găsi răspunsul uneia dintre cele mai arzătoare întrebări. Particulele care ne spun adevărul

Fizicienii sugerează că, pentru a putea înţelege ce s-a întâmplat înainte de Big Bang, dar și cum a evoluat Universul după explozia primordială, ar trebui identificată influenţa unui anumit tip de particule. Acestea ar acționa asemenea unor ceasornice.

Potrivit teoriei general răspândite în cosmologie, în primele momente ale Universului, cosmosul a trecut printr-o perioadă de expansiune extraordinar de rapidă, denumită inflaţie. 

Această teorie este criticată de mulți oameni de știință, aceștia considerând că ar fi nevoie de îndeplinirea unor condiţii primordiale improbabile pentru ca Universul să poată evolua în modul prezentat de teoria inflaţiei.

„Cele mai naturale, mai plauzibile modele ale inflaţiei au fost excluse, iar o teorie prea flexibilă a inflaţiei, care să poată include orice scenariu, în care totul să fie posibil, ne îngrijorează puţin pentru că tăria unui principiu ştiinţific este în a prezice anumite rezultate, excluzându-le pe toate celelalte.”, a declarat Avi Loeb, decanul catedrei de Astronomie de la Universitatea Harvard.

„Teoria inflaţiei porneşte de la premisa că Universul a început dintr-o singularitate, un punct de materie şi energie cu o densitate infinită. Teoretic, astfel de singularităţi (ce sunt întâlnite şi în centrul găurilor negre), curbează continuul spaţiu-timp la infinit, astfel încât nimic nu a existat înainte de Big Bang, nici măcar timpul. Însă un alt model cosmologic sugerează că Universul s-a născut altfel, dintr-un aşa-numit „Big Bounce” - extinzându-se spre exterior după ce un alt univers s-a prăbuşit în sine. La fel ca şi teoria inflaţiei, acest model poate explica de ce Universul arată aşa cum este.”, informează Agerpres.

Loeb şi colegii săi au propus un test prin care să verifice care dintre teorii este mai uşor de falsificat.

„Ştiinţa progresează prin dovezi, nu credinţe, aşa că ne-am dorit să găsim acele dovezi care să susţină unul dintre scenarii şi să le infirme pe celelalte.”, a susţinut Loeb.

Continuarea studiului poate fi citită AICI.

 

Ne puteți urmări și pe Google News